Čas sušení kopřiv

💡⏰Během dubna a začátku května je ideální čas nasušit si kopřivy na zimu. Po půlce května začnou rostliny obsahovat mnoho dusičnanů, a proto už je nesbíráme.

✂️🌿Stříháme šetrně mladé kopřivy nebo během května vrchních 10 cm z mladých kopřiv a sušíme je rozložené na papíru v pokojové teplotě nebo v sušičce do 40°C. Nesmí se zapařit a zčernat. Dobře usušené kopřivy šustí a jdou rozdrobit na prach.

Buď je takto skladujeme ve vzduchotěsných skleněných nádobách s víčkem a pijeme jako čaj 🫖🍵

💡nebo je rozemeleme na prach, uzavřeme do skleničky a v zimě přidáváme do smooties, kaší, polévek aj. Z kopřivy tak snadno máme naši lokální zelenou superpotravinu! 💪🏻🩺 K tomu ještě v létě přidáme semínka, ale o tom jindy.


www.bozskyjezbozskyzij.cz