Předkličování semínek na jídlo

🌱Pokud máte pocit, že už vám akutně chybí vitamíny, jde na vás jarní únava nebo chytáte kdejakou virózu, možná budete chtít zkusit pravidelně jíst naklíčená semínka, která tělu dodávají nepřeberné množství vitamínů, antioxidantů, enzymů, bílkovin a minerálních látek. Naklíčená semena jsou dobře stravitelná.

Co potřebujete? Jednak semínka, jednak nakličovací náčiní.

💡Pořídit si můžete buď speciální nakličovací sklenice, misky apod., nebo to zkraje ošiďte tím, co máte po ruce, než se rozhodnete pro trvalé pohodlnější řešení. Mně se osvědčily vyřazené termosky (jsou tmavé, tudíž nepropouští světlo a mají široké hrdlo. Když proplachuju, přitlačím na hrdlo jemný cedník vyliju starou vodu, napustím novou, protřepu, znovu přes sítko přiložené k okraji láhve vyliju a uložím stranou. Pointou je nenechat semínka vysypat ven do sítka, ale stále je držet v termosce. Odpadá protivná práce vracení semínek do termosky). Dalším urob-si-sám řešením jsou propíchané PET láhve, talířky apod.

💡Ze semínek se pro nakličování hodí:

Některé typy fazolí (mungo, adzuki), Alfalfa, Brokolice, Ředkvička, Hrách, Cizrna, Čočka, Červené zelí, Hořčice, Ječmen, Špalda, Kapusta, Jetel, Oves, Pohanka, Rukola, Slunečnice, Řeřicha, Žito, Vojtěška aj.

Vybírejte semínka určená ke klíčení, aby nebyla mořená či jinak chemicky ošetřená, protože je budete jíst celá.

💡Postup klíčení:

Pár lžic semínek propláchněte a zalijte vodou. Nejdrobnější semínka (chia, rukola, řeřicha…) se máčí pouze 15 minut, ostatní několik hodin (hrách a větší fazole den).

Nabobtnaná semínka dobře propláchněte vodou a vodu z nich nechte kompletně odkapat. První 1-2 dny potřebují tmu, tedy pokud máte průhlednou sklenici, zavřete je do tmavé skříňky nebo zakryjte neprůsvitným obalem. Další 1-2 dny již na světle začnou rašit klíčky. Jejich velikost je zcela na vás.

Poctivě je 2-3x denně proplachujte a odkapávejte, jinak budou plesnivět nebo vyschnou. Od máčení po konzumaci stačí 2-4 dny, podle druhu semínek. Pokud je nesníte najednou, dobře odkapaná je skladujte v lednici a snězte co nejdříve.


www.bozskyjezbozskyzij.cz