Rychlení salátů

Saláty jsou velmi snadné a vděčné, vyrostou snad všem. 🥗🥬 A v únoru je čas je vysít pro rychlení.

Jako u většiny zeleniny můžete buď počkat a salát vysít přímo ven, nebo si koupit vzrostlé sazeničky v březnu a dubnu. Anebo, jako já, předpěstovat svoje. Pokusné kousky z podzimního výsevu mi stále rostou v záhoně. Díky mírné zimě nezmrzly a vydržely i bez zakrytí. Což je jedna z dobrých metod, jak mít první saláty ke sklizni už v březnu.

☀Pro jarní úrodu zvolte slunné stanoviště, ke konci jara stinné a pro podzimní úrodu opět slunné. V létě vám v horku neporostou, ale to máme na zahradě spoustu jiných věcí.

💡Nejdřív si vyberte druh a množství. Jelikož je na záhonech můžete proložit česnekem, cibulí a pažitkou, brokolicí, květákem, zelím a kedlubnami využijete stanoviště naplno.

Listové saláty rostou rychleji, a tak budete sklízet dříve. Ledový salát a jiné s tvořící hlavu potřebují více času.

My máme radši salát Dubáček než hlávkový, neb jde postupně odtrhávat vnější listy (anglicky se tomu trefně říká Come and cut again).

Chytré je vysévat saláty postupně, ať už do záhonu rovnou nebo k předpěstování, s rozdílem 14 dnů. Budou vám tak dorůstat postupně, jak je budete jíst. Můžete je tak mít celý rok, kromě horkých letních měsíců.

🌱S předpěstováním lze začít už v únoru doma nebo ve skleníku/v pařeništi. A jak jsem zmínila v jednom z únorových příspěvků, můžete si postavit fóliový tunel a pod ním nechat za slunných dní prohřát půdu na aspoň 5 °C. Poté tam vysít saláty přímo. Potřebují mít ale tzv. teplo od nohou.

🌱Pro výsev jsou ideální malé plastové sadbovače, které rozdělíte (rozstříháte) tak, aby se vám jich vždy část vešla do plastové krabičky s víčkem po hroznovém víně/rajčatech z obchodu. Tak vám vznikne praktický mini skleníček.

🌱Semínka jsou titěrná, v jednom sáčku jich je zhruba 500. Pokud vám jich do každého důlku po vajíčku spadne víc, jakmile vyrostou tak 3 cm rostlinky, zachovejte jednu a zbylé odstřihněte nůžkami a snězte. Nevytrhávejte, ale stříhejte, nepoškodíte tak kořínky hlavního salátu.

🌱Když jim dopřejete pokojovou teplotu, vyklíčí rychle. Když nízkou až k 5 °C, vyklíčí také, ale bude jim to dlouho trvat. Můžete jim zatopit vyhřívací podložkou. Jakmile se objeví klíčky, preferují saláty 10-12 °C.

🌱Zkraje zavlažujte rozprašovačem a ideálně odstátou vodou.

🌱Pokud budou mít semínka a rostlinky ideální podmínky, můžete sklízet už za 8-10 týdnů. Pokud si nyní saláty předpěstujete, dorostou vám rychle do velikosti pro přesazení v březnu na záhon (nebudou-li mrazy). No a od dubna sklízíte. 🥗 Už aby to bylo!


www.bozskyjezbozskyzij.cz