??️?? ????????
Sklízíme hojnou úrodu (z července je již sklizený česnek a rané brambory)
? Do prázdných záhonů (např. po česneku, ředkvičkách a raných bramborách) vyséváme podzimní sklizeň: asijskou listovou zeleninu (Mibuna, Mizuna, Pak Choi a další), cibulku zimní sečku, kadeřávek, koriandr, kopr, hrášek (na klíčky, lusky už možná nedozrajou, i když bude raný), ranou brokolici, česnekopažitku, hlávkový salát, kedlubny, mangold, polníček, rukola, ředkvičky, špenát, vodnici, řepu, ranou mrkev (může zůstat v záhoně celou zimu pro zimní sklizeň), polníček, trhací saláty, fenykl a černý kořen. Ideální je vysít vždy v rozpětí 14 dní: na začátku srpna, v polovině a na konci.
? Další možností pro sklizené záhony je zelené hnojení, které nejenže svědčí záhonu, ale poskytne potravu včelám (hořčice, svazenka, jetel, nebo hrách)
☀️Sbíráme suchá semínka na další sezónu. Nasušíme semínka ze zralých paprik, cuket apod., semínka rajčat nejprve zfermentujeme
?Rajčata, cukety a okurky ošetřujeme proti plísni, existuje několik ekologicky šetrných možností
? Rajčatům v polovině srpna uštípneme růstové vrcholy. Další květy by již nestihly dozrát
? Z odnoží jahodníku si uděláme novou sadbu pro příští rok. Staré záhony s jahodami zrušíme (po 4 letech). Letošní jahodníky zbavíme po jednom starých listů (neseřezáváme listy plošně!) a pohnojíme, ideální jsou slepičince nebo Hnojík.
✂️ Bylinky a trvalky si namnožíme řízkováním. Z jedné rostliny si tak vypěstujete i desítku malých sazeniček. Ideální je na to rozmarýn a levandule.
? Zakrátíme vrcholy růžičkové kapusty, odlomíme spodní, žloutnoucí listy a od spodu postupně sklízíme narostlé kapustičky
?? Dýně a melouny podložíme slámou, jako prevenci proti hnilobě. Listy napadené padlím vyhodíme do popelnice, nekompostujeme
??? všechny zbytky ze zahrady a kuchyně důsledně kompostujeme (kromě rostlin napadených škůdci nebo ošetřených herbicidy, a kromě chemicky ošetřených citrusových plodů)
?Vše pravidelně přírodně hnojíme, můžeme zkusit přidat probiotika určená pro rostliny
?Zfermentujeme zelená rajčata (fermentace v nich ničí jedovatý solanin)