Únor v přírodní zahradě

Hromnicemi (2.2.) začíná období zvané předjaří. Pro naše keltské předky bylo znamením, že zima končí, přestože se ještě nevzdala. Je však již čas na první úpravy zahrady probouzející se ze zimního spánku a na výsevy pro předpěstování zeleniny. Jelikož je vegetační doba mezi prvním a posledním mrazem v ČR krátká (a významněji kratší ve vyšších nadmořských výškách proti nížinám), musíme dát rostlinám předpěstováním v teple domova náskok, aby stihly plodit.

O tom, jaká bude naše letošní zahradnická sezóna rozhoduje naše příprava v únoru.

V únoru můžeme postupně:

?Prořezat stromy a bobuloviny

?Vysít za okno papriky, saláty, cibulku, bylinky, lilky, košťáloviny, celer a brokolici

?Vysít do skleníku či pařeniště ředkvičky, saláty, rukolu, polníček, kedlubny a mrkev (když má půda alespoň 5 °C)

?Na sníh lze sít mák

?Nechat naklíčit rané brambory (plus zázvor, batáty…)

??‍?Připravit záhony

?Vykopat jámy pro plánovanou výsadbu stromů

??‍?Shrabat hromady listí pryč od ovocných stromů, aby se do koruny nevraceli škůdci a místo toho nastlat ke stromům a keřům vyzrálý kompost

⚪Posypat páleným vápnem záhony určené pro košťálovou zeleninu (předcházením nádorů)

?Opravit konstrukce pro popínavé fazole, hrášek apod.

?Rané jahody schovat pod fóliový tunel, plodí tak dříve

??‍?Přeházet kompost

?Vybudovat skleník či fóliovník, pařeniště v zemi nebo fóliový tunel


www.bozskyjezbozskyzij.cz