???Šípkový čaj milujeme a vypijeme přes zimu mnoho litrů. A nově si ho doplňujeme kouřovým čajem z mladých, opražených šípkových větviček. Je hladivý a lahodný.
✂️?Jak na něj? Nyní z jara, než se keře olistí a rozkvetou. Nastřihejte opatrně a šetrně ke keři pár mladých, tenkých větviček. Ty nastříhejte na asi 3 cm kousky a vysušte v pokojové teplotě nebo na max 40°C v sušičce. Poté je rozložte na plech a opražte v troubě – chcete, aby se objevila lehce opečená černá místa a větvičky se šípkově sladce rozvoněly. Můžete je také opražit na dřevěném grilu, čaj bude více kouřový. Vystydlé větvičky skladujte ve sklenici s víčkem, vydrží vám předlouho, takže ho klidně schovejte na zimu a teď popíjejte mladé kopřivy, mátu, jitrocel, petrklíč aj.
???Na přípravu čaje vezměte pár větviček, zalijte vodou a vařte asi 10 minut. Čaj bude postupně tmavnout. Někdy do čaje pro změnu k větvičkám vhodně pár křížal.