10 POTRAVIN NABUŠENÝCH ANTIOXIDANTY

Proč potřebujeme antioxidanty? Protože mají za úkol likvidovat v těle volné radikály. A co jsou volné radikály? Zjednodušeně řečeno poškozují buňky v těle. Přispívají ke vzniku aterosklerózy potažmo infarktu myokardu, artritidy, šedého zákalu. Napadají DNA buněk a způsobují mutace, stárnutí, nemoci a různé poruchy. (abychom byli fér – volné radikály potřebujeme k ničení bakterií i vzniku energie v těle, ale jejich škodlivé účinky je potřeba potlačovat.)

Během 70 let se jich v těle vytvoří 17 tun a každá buňka našeho těla je napadána volnými radikály až 10 000 x denně. Vznikají kouřením, stresem, smogem, RTG zářením, ale i při sportu apod. No a my musíme sníst dost antioxidantů, abychom jejich škodlivý vliv eliminovali. V čem jich je tedy nejvíc? V barevné zelenině a ovoci. Jednoduchá rada: snězte denně každou barvu 🙂

černá kvalitní vysokoprocentní čokoláda (70% kakaa a více) a kakaové boby

pekanové ořechy

bobulovité “lesní” ovoce (maliny, jahody, borůvky, brusinky, ostružiny)

goji sušené plody či šťáva

švestky, třešně, granátové jablko

kadeřavá kapusta

červené zelí, řepa, špenát, rajčata

bylinky (rozmarýn, oregáno, máta…)

hnědá rýže, luštěniny

česnek, cibule

Co vy na to?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz