Proč potřebujeme antioxidanty? Protože mají za úkol likvidovat v těle volné radikály. A co jsou volné radikály? Zjednodušeně řečeno poškozují buňky v těle. Přispívají ke vzniku aterosklerózy potažmo infarktu myokardu, artritidy, šedého zákalu. Napadají DNA buněk a způsobují mutace, stárnutí, nemoci a různé poruchy. (abychom byli fér – volné radikály potřebujeme k ničení bakterií i vzniku energie v těle, ale jejich škodlivé účinky je potřeba potlačovat.)
Během 70 let se jich v těle vytvoří 17 tun a každá buňka našeho těla je napadána volnými radikály až 10 000 x denně. Vznikají kouřením, stresem, smogem, RTG zářením, ale i při sportu apod. No a my musíme sníst dost antioxidantů, abychom jejich škodlivý vliv eliminovali. V čem jich je tedy nejvíc? V barevné zelenině a ovoci. Jednoduchá rada: snězte denně každou barvu 🙂
černá kvalitní vysokoprocentní čokoláda (70% kakaa a více) a kakaové boby
pekanové ořechy
bobulovité “lesní” ovoce (maliny, jahody, borůvky, brusinky, ostružiny)
goji sušené plody či šťáva
švestky, třešně, granátové jablko
kadeřavá kapusta
červené zelí, řepa, špenát, rajčata
bylinky (rozmarýn, oregáno, máta…)
hnědá rýže, luštěniny
česnek, cibule