Podloženo výzkumem a vědeckými studiemi. Zdroj mj.: Jak čelit rakovině, D.S.Schreiber, Miniencyklopedie přírodní léčby, I.Bukovský
zelený čaj
louhovaný 8-10 minut (ano, bude hořký, ale stoupá v něm koncentrac EGCG, ochrané látky proti rakovině)
olivový olej
panenský olivový olej obsahuje antioxidanty zpomalující rozvoj rakoviny (je třeba úplně přestat používat slunečnicový a olivovým či řepkovým ho nahradit)
maliny, borůvky, jahody, ostružiny, třešně
obsažená kyselina ellagová v malinách zpomaluje růst nádorů a detoxikuje buňky, antokyany v borůvkách nutí rakovinové buňky k sebevraždě, kys.glukarová v třešních čistí tělo od toxinů z prostředí atd.
sója
zpomaluje růst nádorů prsu a prostaty, konzumuje-li se od puberty
kurkuma
brání rozvoji několika typu nádorů, omezuje šíření metastáz a zvyšuje účinky chemoterapie (je třeba ji míchat s pepřem a zázvorem = kari koření)
houby shiitake, maitake, karawatake, enokitake
výrazně stimulují imunitní systém
švestky, nektarinky, broskve
zejména švetstky mají obdobné účinky jako bobuloviny
koření a bylinky
(tymián, rozmarýn, máta, majoránka, oregáno, bazalka…)
redukují šíření rakovinových buněk nebo způsobují jejich smrt
česnek, cibule, pórek
jsou nejúčinnější z potravin proti různým druhům rakoviny
košťálová zelenina
(brokolice, zelí, květák, kapusta…)
obsahují glukozinoláty a jejich vlivem mají silné protirakovinové účinky a kysané zelí jich obsahuje nejvíc (dbejte na málo soli a konzervujte křenem – recept brzy na webu)
+ 1 navíc
červené víno, 1 dcl během zdravého jídla bohatého na omega 3-mastné kyseliny
ochranný účinek resveratrolu