Kynutý borůvkový koláč

Kynutý borůvkový koláč

Naprostá klasika, kterou je nezbytné udělat aspoň jednou za léto. Aspoň u nás 🙂 Vegan kynuté těsto je úplně stejně kypré jako to s vejcem a úžasně vykyne.

minut
120
porcí
12

Stejně udělejte koláč s jakýmkoli ovocem.

Kynutý borůvkový koláč


 

Ingredience

TĚSTO

Na běžnou koláčovou formu:

polohrubá mouka 250g

čerstvé droždí 1/2 kostky 20g

rostlinné mléko 120 ml či postupně i více dle potřeby

vegan máslo 40g

vanilkový cukr

třtinový cukr 40g

špetka soli

borůvky 1/2 litru

ŽMOLENKA

1/2 hrnku cukru

1/2 hrnku vegan másla nebo tuhý kokosový olej

1 hrnek mouky

Postup

  1. Všechny ingredience nechte ohřát na pokojovou teplotu.
  2. Troubu rozehřejte na 160°C.
  3. Vše kromě másla a soli dejte do mixéru s lopatovým nástavcem a pár minut propracujte. (neděláme kvásek, ale droždí jde rovnou s moukou do mixéru).
  4. Přidejte máslo a sůl, vyměňte nástavec za hák na těsto a alespoň deset minut propracujte mixérem na pomalé otáčky. Podle potřeby přisypejte mouku, aby se těsto v míse nelepilo, ale krásně pohybovalo s hákem.
  5. Hotové těsto zakryjte fólií a dejte na teplé místo kynout. Chcete, aby se zvětšilo 2x, potřebujete asi hodinu.
  6. Mezitím olejem vymažte formu a vysypejte ji moukou.
  7. Z vykynutého těsta vyválejte placku, která pasuje do vaší formy, včetně zvýšeného okraje.
  8. Posypejte borůvkami.
  9. Připravte žmolenku rozdrobením všech ingrediencí, za mě to dělá sekáček na ořechy. Máslo musí být opravdu tuhé. Posypejte borůvky.
  10. Pečtě asi 30 minut, dokud nebudou zlaté okraje.
 

Stejně udělejte koláč s jakýmkoli ovocem.

Dezert | Bez sóji | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz