Kynutý borůvkový koláč

Kynutý borůvkový koláč

Naprostá klasika, kterou je nezbytné udělat aspoň jednou za léto. Aspoň u nás 🙂 Vegan kynuté těsto je úplně stejně kypré jako to s vejcem a úžasně vykyne.

minut
120
porcí
12

Kynutý borůvkový koláč


 

Ingredience

TĚSTO

Na běžnou koláčovou formu:

polohrubá mouka 250g

čerstvé droždí 1/2 kostky 20g

rostlinné mléko 120 ml či postupně i více dle potřeby

vegan máslo 40g

vanilkový cukr

třtinový cukr 40g

špetka soli

borůvky 1/2 litru

ŽMOLENKA

1/2 hrnku cukru

1/2 hrnku vegan másla nebo tuhý kokosový olej

1 hrnek mouky

Postup

  1. Připravte kvásek: Do mísy odměřte mouku a do důlku v ní rozdrobte droždí. Posypejte částí cukru a zalijte vlažným rostlinným lékem. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek.
  2. Při čekání rozehřejte troubu na 160°C.
  3. Zbytek cukru, rozpuštěné máslo (ne horké), sůl a vanilkový cukr přidejte do mísy a uhněťte hladké těsto. (Je-li třeba, přidejte v průběhu kapku teplého mléka nebo naopak mouky).
  4. Zakryjte ho fólií a dejte na teplé místo kynout. Chcete, aby se zvětšilo 2x, potřebujete asi hodinu.
  5. Mezitím olejem vymažte formu a vysypejte ji moukou.
  6. Z vykynutého těsta vyválejte placku, která pasuje do vaší formy, včetně zvýšeného okraje.
  7. Posypejte borůvkami.
  8. Připravte žmolenku rozdrobením všech ingrediencí, za mě to dělá sekáček na ořechy. Máslo musí být opravdu tuhé. Posypejte borůvky.
  9. Pečtě asi 30 minut, dokud nebudou zlaté okraje.
 
Dezert | Bez sóji | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz