Lahůdkové droždí

Jedna z perel rostlinné kuchyně, znáte ji?

Zlatavo-béžové vločky nebo prášek s jemnou, oříškově-sýrovou chutí, která dodává jídlům hloubku a zvýrazňuje jejich chuť. Doladí pokrmy k dokonalosti a navíc je obohatí o vitamíny skupiny B, bílkoviny a minerály. Obsahuje aminokyselinu nezbytnou pro správné fungování mozku. Kvasinky jsou deaktivované sušením, lahůdkové droždí tedy nelze použít pro kynutí těsta. (Nepleťte si ho se sušenými kvasnicemi.)

Pokud si ohlídáte, že zakoupíte lahůdkové droždí bez sladu, bude rovněž bezlepkové.

Používáme ho spíše jako koření či dochucovadlo, není základem stravy. A kde a jak ho využít? Vždy lžíci, dvě

  • v omáčkách, polévkách, pomazánkách, jíškách, pestech a dresincích pro zvýraznění chuti
  • v jídlech s tofu, kde dodává sýrovou chuť (např. tofu a la míchaná vajíčka)
  • s mletým sezamem a solí jako vegan parmazán na těstoviny
  • do zapékaných jídel z brambor pro krémovost a plnou chuť
  • do rizota pro krémovou, sýrovou chuť
  • do rostlinných karbanátků, sekaných a placiček
  • do rostlinných domácích sýrů pro chuť blízkou pravému sýru
  • na domácí krekry, křupky, gomasio
  • do obalovacích směsí na smažení

V mých receptech ho najdete často, tedy doporučuji zakoupit a mít vždy po ruce.

Co vy na to?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz