Tradiční řecký dezert pro všechny milovníky pistácií a jiných ořechů. Vůně středomořského koření, křehoučké těsto a pražené ořechy v medovém sirupu vás zcela dostanou.
Pokud chcete použít pracnější filo těsto, bude vám celý proces trvat podstatně déle, ale zase se víc přiblížíte originálu. V tom případě pečete na plechu, ne ve formě na muffiny a oddělujete vždy 3 pláty těsta, posypete je náplní a překrýváte dalším těstem. Končíte těstem, rozkrájíte na kostky či diamanty a pečete asi 25 minut dozlatova. Ihned po vyndání z trouby polejete sirupem, aby se jím celý dezert nasákl.
Baklava pro začátečníky
Ingredience
hrnek = 236ml
SIRUP
voda 1/2 hrnku
med od zodpovědného včelaře 6 lžic (nebo pro ortodoxně vegan verzi sirup – čekankový, rýžový, javorový)
skořice 1 rolička
hřebíčky 5 celých
citrónová kůra 1 lžička
pomerančová šťáva 2 lžíce
NÁPLŇ
pistácie přírodní loupané nesolené 1 hrnek
vlašské či pekanové ořechy 1 hrnek
skořice 1,5 lžičky
citrónová kůra 1 lžička
pomerančová kůra 1 lžička
muškátový oříšek 1/8 oříšku (nastrouhat)
sůl špetka
javorový sirup 5 lžic
KOŠÍČKY
vegan listové těsto 2x plát na pečícím papíru (např.Lidl či Billa) nebo originální filo těsto (s ním je postup složitější viz Tipy)
Postup
Pokud chcete použít pracnější filo těsto, bude vám celý proces trvat podstatně déle, ale zase se víc přiblížíte originálu. V tom případě pečete na plechu, ne ve formě na muffiny a oddělujete vždy 3 pláty těsta, posypete je náplní a překrýváte dalším těstem. Končíte těstem, rozkrájíte na kostky či diamanty a pečete asi 25 minut dozlatova. Ihned po vyndání z trouby polejete sirupem, aby se jím celý dezert nasákl.