Baklava pro začátečníky

Baklava pro začátečníky

Tradiční řecký dezert pro všechny milovníky pistácií a jiných ořechů. Vůně středomořského koření, křehoučké těsto a pražené ořechy v medovém sirupu vás zcela dostanou.

minut
30
porcí
12

Pokud chcete použít pracnější filo těsto, bude vám celý proces trvat podstatně déle, ale zase se víc přiblížíte originálu. V tom případě pečete na plechu, ne ve formě na muffiny a oddělujete vždy 3 pláty těsta, posypete je náplní a překrýváte dalším těstem. Končíte těstem, rozkrájíte na kostky či diamanty a pečete asi 25 minut dozlatova. Ihned po vyndání z trouby polejete sirupem, aby se jím celý dezert nasákl.

Baklava pro začátečníky


 

Ingredience

hrnek = 236ml

 

SIRUP

voda 1/2 hrnku

med od zodpovědného včelaře 6 lžic (nebo pro ortodoxně vegan verzi sirup – čekankový, rýžový, javorový)

skořice 1 rolička

hřebíčky 5 celých

citrónová kůra 1 lžička

pomerančová šťáva 2 lžíce

 

NÁPLŇ

pistácie přírodní loupané nesolené 1 hrnek

vlašské či pekanové ořechy 1 hrnek

skořice 1,5 lžičky

citrónová kůra 1 lžička

pomerančová kůra 1 lžička

muškátový oříšek 1/8 oříšku (nastrouhat)

sůl špetka

javorový sirup 5 lžic

 

KOŠÍČKY

vegan listové těsto 2x plát na pečícím papíru (např.Lidl či Billa) nebo originální filo těsto (s ním je postup složitější viz Tipy)

Postup

  1. Začněte sirupem: všechny ingredience dejte do malého kastrůlku, přiveďte k varu a nechte na mírném plameni 20 minut probublávat, aby se zredukovala voda a sirup zhoustl. Nechce vychladit.
  2. Rozehřejte troubu na 160°C.
  3. Formu na muffiny s 12 dolíčky vymažte olejem.
  4. Rozsekejte ořechy nahrubo a vmíchejte zbylé ingredience na náplň.
  5. Z listového těsta vykrojte 12 kol o průměru 10-10,5 cm (velkým hrnkem).
  6. Jednotlivá kola těsta vtlačte jako základ košíčků do důlků v muffin formě a každé dno propíchejte vidličkou.
  7. Náplní rovnoměrně naplňte košíčky, mělo by vám to vyjít přesně na všech 12.
  8. Dejte péct na 12-15 minut, dokud těsto nezrůžoví.
  9. Po vytažení z trouby nalijte přes náplň v každém košíčku lžíci sirupu. Pokud chcete nechat sirupem nasáknout i těsto, přelijte sirup také přes okraje košíčku.
 

Pokud chcete použít pracnější filo těsto, bude vám celý proces trvat podstatně déle, ale zase se víc přiblížíte originálu. V tom případě pečete na plechu, ne ve formě na muffiny a oddělujete vždy 3 pláty těsta, posypete je náplní a překrýváte dalším těstem. Končíte těstem, rozkrájíte na kostky či diamanty a pečete asi 25 minut dozlatova. Ihned po vyndání z trouby polejete sirupem, aby se jím celý dezert nasákl.

Svačina | Dezert | Párty a oslavy | Bez rafinovaného cukru | Bez sóji
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz