Barevná pohanka

Barevná pohanka

Jedna z nejrychlejších obědovečeří, co vařím. Původně jsem jí sem ani nechtěla dávat. Není to žádný z těch receptů, kterými se člověk vytáhne. Ale pak jsem si řekla, že právě těch obyčejných, kvalitních a rychlých jídel není nikdy dost. Mně poslouží vždy, když nemám víc než 15 minut a děti se blíží ze školy domů. Nebo když se mi vůbec vařit nechce. Nakonec se všichni olizují až za ušima.

minut
15
porcí
4-5

Jiná rychlá varianta zafunguje i s bulgurem či kus kusem, ale pohanka má svůj vlastní šmrnc a navíc je výživově skvělá.

Barevná pohanka


 

Ingredience

pohanka hrnek a půl

česnek 3 stroužky či více a 1 extra do smetany

pórek 10cm bílé části

červená paprika 1/2

cherry rajčátka 10ks

mražená kukuřice 1/2 hrnku

mražený hrášek 1/2 hrnku

smažený tempeh nebo marinované tofu 1 kostka

buráky přírodní 4 lžíce

sůl 1/2 lžičky

čerstvě mletý pepř 1/4 lžičky

italské bylinky lžíce

bujón 1 lžíce

olivový olej 2 lžíce

vegan zakysaná smetana

bylinky  2 lžíce sekaných (kopr, koriandr, pažitka, petrželka…) čerstvé nebo mražené

Postup

  1. Propláchněte pohanku a dejte ji vařit do vody s bujónem nebo pouze do osolené vody. Zkontrolujte po 5 minutách a pak pravidelně, aby byla na skus, ne rozpatlaná. Sceďte ji a nechte okapat.
  2. Prolisujte česnek, rozkrájejte najemno pórek a papriku. Cherry rajčátka překrojte na polovinu. Tempeh či tofu nakrájejte na kostičky.
  3. Na oleji orestujte česnek, přidejte sůl, sušené italské bylinky, pórek, papriku a rajčátka a 3-5 minut poduste, promíchávejte. Přidejte mraženou zeleninu a tempeh/tofu a 3 minuty prohřívejte.
  4. Mezitím smíchejte zakysanou smetanu s troškou soli, jedním prolisovaným stroužkem česneku a čerstvými nasekanými bylinkami.
  5. Směs na pánvi opepřete a ochutnejte. Dolaďte.
  6. Podávejte se salátem a kopcem bylinkové zakysané smetany, posypané buráky.
 

Jiná rychlá varianta zafunguje i s bulgurem či kus kusem, ale pohanka má svůj vlastní šmrnc a navíc je výživově skvělá.

Hlavní jídlo | Bez lepku | Bez sóji | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz