Borůvková galettka

Borůvková galettka

V jednoduchosti je krása. Francouzský rustikální koláč, který miluju pro jeho minimalismnus. (Jasně, že si k němu potom dáme vanilkovou zmrzlinu a ledovou kávu (vegan, jak jinak :-)) Hrozně moc se mi líbí pro svou nedokonalost vzhledu, jež se snoubí s dokonalostí chuti aneb “Dokonalost není, když už není co přidat, ale co ubrat.” (Timothy Ferriss)

minut
60
porcí
8

Luxusní bude s ostružinami, malinami, švestkami, či meruňkami.

Borůvková galettka


 

Ingredience

TĚSTO

hrnek mouky (třeba půl napůl špaldová a pohanková)

vegan máslo/margarín 10 lžic

ledová voda 3 lžíce

třtinový cukr 2 lžíce

sůl špetka

BORŮVKY

lesní borůvky 1/2 litru

třtinový cukr 2 lžíce

vanilkový cukr 1 sáček

skořice 1 lžička

kardamon 1 lžička

šťáva z 1 limety

škrob 1 plná lžíce (kukuřičný, tapioka)

rum tuzemský 2 lžíce

 

Postup

  1. Dejte trošku vody do mrazáku, stačí na 10 minut.
  2. Do mouky, cukru a soli rozkrájejte máslo a rychle vidličkou (ne rukou) vytvořte drobenku. Dejte do mrazáku.
  3. Za 10 minut přidejte k těstu vychlazenou vodu a stěrkou nebo dřevěnou lžící vytvořte těsto. Hladké, nelepivé. Je-li třeba přidejte mouku / vodu. Dejte ho do lednice na 30 minut (upřímně – většinou to neudělám a stejně to funguje…).
  4. Mezitím, co se těsto chladí, rozehřejte troubu na 190°C.
  5. Připravte si ovocnou směs: smíchejte všechno s borůvkami v misce dohromady.
  6. Těsto rozválejte ideálně rovnou na pečícím papíru na relativně tenkou placku tak, aby se vám po zahnutí okrajů stále vešla na plech.
  7. Na střed rozprostřete borůvky tak, aby kolem dokola zbyly 3-5 cm těsta volné. Ty zahněte dovnitř pro ozdobný kraj – rozhodně čím ledabyleji, tím lépe. Vytvoříte krásný venkovský dojem.
  8. Lehce pocukrujte, chcete-li a šoupněte galettku do trouby. Peče se dlouho, uvidíte sami, mně to vychází tak na 40 minut.
  9. Až budou okraje zlatavé, máte hotovo.
 

Luxusní bude s ostružinami, malinami, švestkami, či meruňkami.

Snídaně | Svačina | Dezert | Bez sóji | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz