Bramboračka

Bramboračka

Jsou recepty, které si předává celá rodina a dědí se na další generace. Pro mě je jedním z nich bramboračka. Milovala jsem ji od babičky, která ji ještě dělávala s velkým množstvím jíšky z másla a obrovskou kopou bramborových placek, na něž vylila celé rozpuštěné máslo. Zdravější recept mě před 15 lety naučila moje sestřenka při našem společném pobytu s dětmi na chalupě. Dodnes se ho držím a posílám dál za vámi.

minut
25
porcí
6-8

Kompletní oběd získáte, pokud k polévce upečete bramborové placky.

Trik – pokud někdo v rodině nejí houby, použijte sušené, ale namelte je předem na prach. Dodají úžasnou vůni a chuť a přitom na talíři budou pro své odpůrce neviditelné.

Bramboračka


 

Ingredience

mrkev 2 ks

petržel 2 ks

celer 1/2 menšího

česnek 4 stroužky

brambory 4 střední

cibule

lesní houby sušené, mražené nebo čerstvé – množství dle sebe

zeleninový vývar 1,5l

bobkový list 3

majoránka 1 lžička

mletý kmín 1 lžička

nové koření 5 kuliček

pepř 5-10 kuliček

veganské máslo nebo olivový olej

mražený hrášek 1/2 hrnku (lze vynechat)

pažitka a petrželka na zdobení

 

 

Postup

  1. Cibuli oloupejte a rozpulte.
  2. Ostatní zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky, česnek nadrobno.
  3. Ve velkém hrnci rozehřejte vegan máslo/olivový olej a osmahněte na něm zeleninu.
  4. Přidejte koření a houby a prohřejte se zeleninou, aby se rozvonělo.
  5. Zalijte bujónem, vložte rozpůlenou cibuli a vařte pár minut do změknutí zeleniny.
  6. Vyjměte cibuli, bobkový list a nové koření, případně i pepř. Několika pulsy tyčového mixéru malou část zeleniny rozmixujte, aby zahustila polévku.
  7. Vsypte mražený hrášek.
  8. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí.
  9. Na talířích zdobte čerstvými bylinkami.
 

Kompletní oběd získáte, pokud k polévce upečete bramborové placky.

Trik – pokud někdo v rodině nejí houby, použijte sušené, ale namelte je předem na prach. Dodají úžasnou vůni a chuť a přitom na talíři budou pro své odpůrce neviditelné.

Polévka | Bez lepku | Bez sóji | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz