Buchty s povidly

Buchty s povidly

I dokonalé nadýchané buchty můžete mít čistě z rostlin. Vejce v kynutém těstě není potřeba. Já při jejich pečení vždy vzpomínám na babičku, která nám je dělávala ve třech variacích – tvaroh, mák povidla. A jejím trikem bylo je před strčením do trouby pořádně polít sádlem. Měla je skvělé. A já je chci vegan a skvělé jsou taky. Takže šup na ně.

minut
120
porcí
12

Dejte méně povidel a přidejte do každé buchty 1/2 švestky.

Když spočítáte buchty na obrázku, vyjde vám 13. Ta poslední vznikne z přebytků těsta, které z každé buchty uštípnu, když ji válím do koule. Nemám totiž ráda buchty, kde je moc těsta 🙂

Buchty s povidly


 

Ingredience

Na 12 buchet:

polohrubá mouka 500g

čerstvé droždí 1 kostka 42g

sójové mléko 125ml či postupně i více dle potřeby

vegan máslo 80g

vanilkový cukr

třtinový cukr 80g

špetka soli

kokosový olej bez vůně (rafinovaný) na přelití buchet místo sádla (můžete vynechat či nahradit vegan máslem) 3 lžíce

povidla 1 kelímek 440g

 

 

Postup

  1. Připravte kvásek: Do mísy odměřte mouku a do důlku v ní rozdrobte droždí. Posypejte částí cukru a zalijte vlažným sójovým mlékem. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek.
  2. Zbytek cukru, rozpuštěné máslo (ne horké), sůl a vanilkový cukr přidejte do mísy a uhněťte hladké těsto. (Je-li třeba, přidejte v průběhu kapku teplého mléka).
  3. Zakryjte ho fólií a dejte na teplé místo kynout. Chcete, aby se zvětšilo 2x, potřebujete asi hodinu.
  4. Mezitím si kokosovým olejem (2 lžíce) vymažte formu (třeba dortovou o průměru 28cm nebo pekáček)
  5. Z vykynutého těsta vytvořte 12 stejně velkých dílků. Každý uválejte do koule, z ní udělejte placičku, na kterou navršíte 1 hodně plnou lžičku povidel. Já dávám i víc a zkouším, co mi u těsta projde.
  6. Hotové koule vyskládejte s mezerami do formy, pomažte zbylým kokosovým olejem, především místa, kde se budou dotýkat, ale i vršky a nechte ještě 15 minut dokynout.
  7. Při čekání rozehřejte troubu na 200°C.
  8. Pečte asi 20 minut dozlatova.
 

Dejte méně povidel a přidejte do každé buchty 1/2 švestky.

Když spočítáte buchty na obrázku, vyjde vám 13. Ta poslední vznikne z přebytků těsta, které z každé buchty uštípnu, když ji válím do koule. Nemám totiž ráda buchty, kde je moc těsta 🙂

Snídaně | Svačina | Dezert | Bez ořechů | Bez sóji
Komentáře
Monika

Famózní! Podle dětí lepší než klasické. A udělala jsem jich 16, taky mám radši náplň 🙂

Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz