Buddhova miska

Buddhova miska

Můj skoro dospělý syn pravil, že to je jídlo pro ezoterické matky… Jenže ono se tak v originálu opravdu jmenuje Buddha bowl! Je to skvělé veganské jídlo, v němž obsáhnete všechny základní živiny a dobře se nosí i s sebou do práce. Variant je nekonečno.

minut
40
porcí
4

Fazole můžete předem orestovat na oleji s česnekem a solí, cizrnu se sójovou omáčkou. Tofu předem vysušte a naložte do marinády, stačí i sójovka. Pokud se vyhýbáte sóje, vynechte tempeh i tofu.

Teta Wikipedie říká, že název tohoto pokrmu pochází snad z konceptu vyváženého jídla, resp. vyváženosti, což je klíčový element buddhismu…

Buddhova miska


 

Ingredience

Vyberte si vždy alespoň jednoho zástupce každé kategorie:

OBILOVINY: 1 hrnek /200g suchých

quinoa, tmavá rýže, kus kus, bulgur, rýžové nudle, celozrnné těstoviny, špaldová pšenice, pohanka…

 

BÍLKOVINY: 1 plechovka nebo 200g

červené fazole, cizrna, bílé fazole, tofu, seitan, tempeh, čočka (červená, zelená, černá…), arašídy…

 

ČERSTVÁ ZELENINA: 500g

avokádo, rajčátka, papriky, zelené lístky salátů, ředkvičky, jarní cibulka, kukuřice, okurka, čili papričky, hrášek…

 

RESTOVANÁ ZELENINA: 500g

brokolice, květák, cuketa, chřest, brambory, batáty, houby, řepa, dýně, mrkev, zelené fazolky, cibule…

 

BYLINKY: 1-2 hrsti

koriandr, oregáno, bazalka, máta, pažitka, kopr, petržel, řeřicha…

 

OŘECHY, SEMÍNKA, KLÍČKY: 200-300g

mandle, kešu, para, makadamové, lískové, vlašské, lněné semínko, slunečnice, dýňové semínko, chia, sezamové semínko, konopné semínko, mák, mungo klíčky…

 

DRESINK: několik lžic

balsamico ocet, hummus, majonéza, baba ganoush, olivová tapenáda, mango chutney, hořčice, olivový olej, dýňový olej, citrónová šťáva, sójová omáčka, rostlinný jogurt, pálivá čili omáčka…

Postup

  1. Uvařte zrní na skus (v bujónu či ve slané vodě). Sceďte, dejte okapat.
  2. Sceďte fazole/cizrnu nebo uvařte předem namočenou čočku nebo rozkrájejte tempeh… Více viz Tipy dole pod receptem.
  3. Nakrájejte zeleninu na salát.
  4. Na olivovém oleji orestujte zeleninu k tepelné přípravě / nebo ogrilujte, ochuťte solí a kořením (např. směs Italské bylinky, Holy veggie nebo Ratatouille).
  5. Nasekejte bylinky najemno.
  6. Pokud chcete, opražte ořechy na trošce oleje se solí nebo naopak podávějte raw, předem namočené/naklíčené.
  7. Připravte si 4 velké hluboké misky s širokým dnem a ne moc vysokým okrajem.
  8. Do každé mísy dejte 1/4 zrní, “bílkovin”, čerstvé zeleniny, orestované zeleniny a ořechů. Doprostřed dejte dresink nebo přelijte přes celou mísu. Posypejte čerstvými bylinkami.

 

 

Fazole můžete předem orestovat na oleji s česnekem a solí, cizrnu se sójovou omáčkou. Tofu předem vysušte a naložte do marinády, stačí i sójovka. Pokud se vyhýbáte sóje, vynechte tempeh i tofu.

Teta Wikipedie říká, že název tohoto pokrmu pochází snad z konceptu vyváženého jídla, resp. vyváženosti, což je klíčový element buddhismu…

Salát | Hlavní jídlo | Bez lepku | Bez sóji | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz