Vietnamskou kuchyni teprve objevuji a zjišťuji, kolik úžasných jídel nabízí. Perla vedle perly. Na tuhle šťavnatou mísu jsem si zašla do vietnamského bistra v Kaplicích, které vypadá nevábně, ale chuť jídel je dokonalá! Měla jsem u nich i vegan sushi a pecka! A tak jsem si našla recept a vytunila chuť podle té, co si pamatuji z bistra. Problém je jen s originálními bylinami. V podstatě je seženete pouze v Sapě (nevím, kde je bere kuchařka v Kaplicích…). V tipech najdete ohledně bylin pár vychytávek.
Neseženete-li asijské byliny, nahraďte je třeba ledovým salátem, rukolou a petrželkou. Na koriandru bych však trvala, má zásadní chuťotvorný efekt. Ten se ale shání dobře.
Bún bó nam bó
Ingredience
SÓJOVÉ NUDLIČKY
sójové nudličky 150g sušených
sůl 1 lžička
bujón 2 litry
sójová omáčka 4 lžíce
grilovací koření 1 lžíce
zázvor 1 lžíce nasekaného nebo 1 lžička sušeného
citrónová tráva 3 stonky nebo lžíce sušené
česnek 2 lžíce nasekaného
olej 2 lžíce
ZKOMPLETOVÁNÍ MÍSY
mungo klíčky 4 hrsti (ideálně si je nakličte sami)
buráky přírodní nebo pražené/solené, jak chcete 4 hrsti
koriandr svazek
klasnatka brvitá svazek (nebo viz tipy)
perila křovitá svazek (nebo viz tipy)
rýžové nebo skleněné nudle 200g
OMÁČKA NUOC CHAM
voda 6 lžic
třtinový cukr 2 lžíce
sójová omáčka 3 lžíce
limetová šťáva 2 lžíce nebo citrónová nebo ocet
česnek půl lžíce nasekaného
čili paprička nasekaná nebo 1/2 lžičky čili pasty
Postup
Neseženete-li asijské byliny, nahraďte je třeba ledovým salátem, rukolou a petrželkou. Na koriandru bych však trvala, má zásadní chuťotvorný efekt. Ten se ale shání dobře.
Pokud chcete zkusit super variantu bez vaření, tak doporučuji pražskou Sapu a bistro Hải Hà. Bún bò Nam Bộ je od nich fakt parádní.
https://www.jidlonacestach.cz/bun-bo-nam-bo-aneb-nudle-s-hovezim-masem/
Děkuji, nicméně zde jsou pouze veganské recepty, tedy úplně bez masa a jakýchkoli živočišných produktů. 🙂