Bún bó nam bó

Bún bó nam bó

Vietnamskou kuchyni teprve objevuji a zjišťuji, kolik úžasných jídel nabízí. Perla vedle perly. Na tuhle šťavnatou mísu jsem si zašla do vietnamského bistra v Kaplicích, které vypadá nevábně, ale chuť jídel je dokonalá! Měla jsem u nich i vegan sushi a pecka! A tak jsem si našla recept a vytunila chuť podle té, co si pamatuji z bistra. Problém je jen s originálními bylinami. V podstatě je seženete pouze v Sapě (nevím, kde je bere kuchařka v Kaplicích…). V tipech najdete ohledně bylin pár vychytávek.

minut
20
porcí
4

Neseženete-li asijské byliny, nahraďte je třeba ledovým salátem, rukolou a petrželkou. Na koriandru bych však trvala, má zásadní chuťotvorný efekt. Ten se ale shání dobře.

Bún bó nam bó


 

Ingredience

SÓJOVÉ NUDLIČKY

sójové nudličky 150g sušených

sůl 1 lžička

bujón 2 litry

sójová omáčka 4 lžíce

grilovací koření 1 lžíce

zázvor 1 lžíce nasekaného nebo 1 lžička sušeného

citrónová tráva 3 stonky nebo lžíce sušené

česnek 2 lžíce nasekaného

olej 2 lžíce

 

ZKOMPLETOVÁNÍ MÍSY

mungo klíčky 4 hrsti (ideálně si je nakličte sami)

buráky přírodní nebo pražené/solené, jak chcete 4 hrsti

koriandr svazek

klasnatka brvitá svazek (nebo viz tipy)

perila křovitá svazek (nebo viz tipy)

rýžové nebo skleněné nudle 200g

 

OMÁČKA NUOC CHAM

voda 6 lžic

třtinový cukr 2 lžíce

sójová omáčka 3 lžíce

limetová šťáva 2 lžíce nebo citrónová nebo ocet

česnek půl lžíce nasekaného

čili paprička nasekaná nebo 1/2 lžičky čili pasty

 

Postup

  1. Připravte omáčku: vodu přiveďte v malém kastrůlku k varu, rozpusťte v ní cukr a stáhněte z tepla. Přidejte limetovou šťávu a sójovku. Na závěr vmíchejte česnek a čili.
  2. Sójové nudličky uvařte dle návodu v bujónu se solí. Dejte vychladit a studené vyždímejte, co to půjde. Vraťte do hrnce, smíchejte se zbylými ingrediencemi a osmahněte na pánvi do křupava.
  3. Připravte nudle podle návodu.
  4. Rozkrájejte byliny nahrubo a nasekejte nahrubo buráky.
  5. Zkompletujte 4 misky: do každé dejte nudličky, nudle, mungo klíčky a byliny a přelijte omáčkou.
  6. Do středu vsypte arašídy a podávejte.
 

Neseženete-li asijské byliny, nahraďte je třeba ledovým salátem, rukolou a petrželkou. Na koriandru bych však trvala, má zásadní chuťotvorný efekt. Ten se ale shání dobře.

Hlavní jídlo | Bez lepku | Bez ořechů
Komentáře
Michaela Levíčková

Děkuji, nicméně zde jsou pouze veganské recepty, tedy úplně bez masa a jakýchkoli živočišných produktů. 🙂

Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz