Celerový krém

Celerový krém

Jemná krémová polévka plné, intenzivní chuti. Vyžaduje minimum práce a odhlédneme-li od času na pečení celeru, je hotová za méně než 10 minut.

minut
10 + pečení celeru
porcí
4

Obsah bílkovin navýšíte několika lžícemi uvařené quinoi vsypané do polévky při podávání.

Celerový krém


 

Ingredience

celer 1 střední hlava

olivový olej 2 lžíce

mletý kmín 1/2 lžičky

česnek 4 stroužky

čerstvě mletý pepř 1 lžička

kešu ořechy 80g

vegan smetana (sladká či zakysaná pro výraznější chuť)

muškátový květ špetka

dýňová semínka 4 lžíce

dýňový olej 2 lžíce

sůl dle potřeby

lahůdkové droždí 2 lžíce

bujón 500 ml

umeocet 1 lžíce

 

Postup

  1. 2 hodiny předem namočte kešu ořechy do vody (pokud nestíháte, zalijte je na 15 minut vroucí vodou)
  2. Předehřejte troubu na 180°C.
  3. Celer oloupejte a nakrájejte na kostky. Čím menší, tím rychleji se upeče. Přesuňte ho do zapékací misky.
  4. Zakápněte olejem, lehce posolte a promíchejte s kmínem.
  5. K celeru položte 4 neoloupané rozpůlené stroužky česneku. Vložte do trouby.
  6. Pečte do změknutí, 20-30 minut.
  7. Mezitím oloupejte poslední česnek a propasírujte ho a nasucho opražte dýňová semínka.
  8. Až celer změkne, vyndejte ho z trouby a zahřejte bujón k bodu varu.
  9. Vhoďte do něj pečený celer a pečený česnek zbavený slupky, čerstvý česnek, kešu ořechy (scezené) a pepř. Krátce povařte.
  10. Rozmixujte dohladka.
  11. Přilijte smetanu, muškátový květ, umeocet, lahůdkové droždí, promixujte a ochutnejte. Podle potřeby přidejte sůl, pepř a umeocet. Chcete plnou, jakoby sýrově-kouřovou chuť.
  12. Podávejte posypané praženými semínky a zakápnuté dýňovým olejem, případně se sekanou pažitkou.
 

Obsah bílkovin navýšíte několika lžícemi uvařené quinoi vsypané do polévky při podávání.

Polévka | Bez lepku | Bez sóji | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz