Chipsy z kadeřávku

Chipsy z kadeřávku

Naprosto chuťově skvělá věcička! Nejlepší je z mladých listů kadeřávku, ale pochutnáte si i na vzrostlých. Když budete mít chuť na slané třeba k vínu či pivku, je to pecka.

minut
20
porcí
miska

Zkuste také z mladých kopřiv!

Chipsy z kadeřávku


 

Ingredience

listy kadeřávku, čím mladší, tím lepší 1 svazek = 5-6 velkých listů nebo miska malých

avokádový nebo dýňový olej 1 lžička a dále uvidíte, kolik na vaše množství bude třeba

sůl větší špetka a dále podle množství listů

lahůdkové droždí 1 lžička a dále podle množství listů

pepř, chilli, uzená paprika… podle chuti

Postup

  1. listy omyjte a osušte
  2. zdrhejte je ze středových stonků, ty zkompostujte nebo použijte na vývar
  3. pokud jsou listy obří, roztrhejte je na menší kousky
  4. rozehřejte troubu na 100°C s větrákem
  5. v míse zakápněte listy olejem tak, aby oleje bylo co nejméně a listy pod ním příliš neztěžkly
  6. lehce prosolte, prosypejte lahůdkovým droždím a kořením dle chuti a pořádně jemně promíchejte, aby se listy kompletně vším obalily
  7. přesuňte na plech s pečicím papírem a rozložte tak, aby se listy nedotýkaly (možná potřebujete plechy dva)
  8. dejte na 15 minut do trouby
  9. listy zvadnou a začnou křupatět – opatrně je vidličkou odlepte od pečicího papíru a rukama načechrejte
  10. dejte zpět do trouby, ale snižte teplotu na 80°C
  11. po deseti minutách by měly být hotové – křupavé a lehce nazlátlé
  12. snězte ihned, nebo vychladnuté uzavřete ve sklenici na maximálně 2-3 dny
 

Zkuste také z mladých kopřiv!

Extra | Párty a oslavy | Bez rafinovaného cukru | Bez lepku | Bez sóji | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz