Další jídlo, co mi změnilo život. Dlouho jsem si myslela, že tahle ostrá octová marmeláda musí být fakt hnus. Jenže pak jsem ze tří broskví od maminky zkusila jednu malou dávku. A totálně jsem mu propadla. Hned jsem si zamluvila celou sklizeň broskví. V Indii a Bhútánu je proslavené čatní z manga s kokosovým mlékem, arašídové či mátové, v Americe brusinkové, v Karibiku papájové a v Evropě pod vlivem Britů frčí rajčatové, cuketové a jiné, v nichž bývá hůř dostupné mango nahrazováno jablkem. Ocet a cukr slouží kromě dochucovadel jako konzervanty a v tradičních indických čatní úplně chybí. Pikantní marmeládu z nich udělali až Britové. God bless the Britons!
Varianta s mandem je dokonalá. Stejně jako varianta pouze mango místo broskví.
Chutné chutney
Ingredience
zralé broskve 500g (3 velké)
jablko 1 nebo 1/2 manga
česnek 2 stroužky
cibule 1 (já dávám červenou)
třtinový cukr 100g
citrusový pektin 1/2 lžičky (Pokud vynecháte, musíte o poznání déle vařit, aby se vypařila voda. Dlouhým vařením ztrácíte vůně a vitamíny.)
hřebíček 3
skořice 1/2 lžičky
sušený zázvor 1/2 lžičky
kardamon 1/2 lžičky
mletý kmín 1/2 lžičky
sůl 1/4 lžičky (nebo vynechejte)
šťáva z 1 limety
jablečný ocet 200 ml
Postup
Varianta s mandem je dokonalá. Stejně jako varianta pouze mango místo broskví.