Chutné chutney

Chutné chutney

Další jídlo, co mi změnilo život. Dlouho jsem si myslela, že tahle ostrá octová marmeláda musí být fakt hnus. Jenže pak jsem ze tří broskví od maminky zkusila jednu malou dávku. A totálně jsem mu propadla. Hned jsem si zamluvila celou sklizeň broskví. V Indii a Bhútánu je proslavené čatní z manga s kokosovým mlékem, arašídové či mátové, v Americe brusinkové, v Karibiku papájové a v Evropě pod vlivem Britů frčí rajčatové, cuketové a jiné, v nichž bývá hůř dostupné mango nahrazováno jablkem. Ocet a cukr slouží kromě dochucovadel jako konzervanty a v tradičních indických čatní úplně chybí. Pikantní marmeládu z nich udělali až Britové. God bless the Britons!

minut
20
porcí
4 skleničky

Varianta s mandem je dokonalá. Stejně jako varianta pouze mango místo broskví.

Chutné chutney


 

Ingredience

zralé broskve 500g (3 velké)

jablko 1 nebo 1/2 manga

česnek 2 stroužky

cibule 1 (já dávám červenou)

třtinový cukr 100g

citrusový pektin 1/2 lžičky (Pokud vynecháte, musíte o poznání déle vařit, aby se vypařila voda. Dlouhým vařením ztrácíte vůně a vitamíny.)

hřebíček 3

skořice 1/2 lžičky

sušený zázvor 1/2 lžičky

kardamon 1/2 lžičky

mletý kmín 1/2 lžičky

sůl 1/4 lžičky (nebo vynechejte)

šťáva z 1 limety

jablečný ocet 200 ml

 

 

Postup

  1. Omyjte a rozkrájejte broskve, nemusíte je loupat, pokud vám slupka vyloženě nevadí.
  2. Rozkrájejte najemno cibuli a česnek.
  3. Cukr v misce dobře promíchejte s pektinem.
  4. Do hrnce vhoďte broskve, cibuli, česnek, všechno koření, limetovou šťávu a ocet. 5 minut provařte.
  5. Vmíchejte cukr s pektinem a vařte 3 minuty.
  6. Ochutnejte a chuť doupravte, je-li třeba.
  7. Plňte do sterilovaných sklenic, otočte je do zchladnutí dnem vzhůru.
 

Varianta s mandem je dokonalá. Stejně jako varianta pouze mango místo broskví.

Pomazánka | Extra | Párty a oslavy | Grilování | Bez lepku | Bez sóji | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz