Cincinnati čili

Cincinnati čili

Rychlé, prohřívací jídlo, které vás zasytí. Inspirované tradičním středomořským pokrmem, místo mletého masa plné sekaných ořechů a cizrny a tedy i kvalitních bílkovin.

minut
25
porcí
4

Toto jídlo začali vařit řečtí a makedonští imigranti na začátku 20.století v Cincinnati. Použili středomořské koření (skořici, hřebíček) a chutě upravili americkému stylu: použili hovězí a čili. Nejdříve ho servírovali na špagetách, později i přes hot dogy. Bohatě ho zdobí cibulí, ústřicemi či fazolemi.

 

Cincinnati čili


 

Ingredience

špagety 1 balení (ideálně celozrnné)

cizrna 1 plechovka nebo 200g vařené

vlašské ořechy 1 hrnek

olivový olej 1 lžíce

cibule

česnek 2 stroužky

rajský protlak 2 lžíce

Worcesterová omáčka 2 lžíce

jablečný ocet 1 lžíce

čili 1,5 lžičky

mletý kmín 1 lžička

uzená paprika 1 lžička

skořice 1/2 lžičky

nepražené kakao 1 lžíce nebo 2 štáfličky černé čokolády

sůl 1 lžička

hřebíček 1-2 rozdrcené

bujón 2 hrnky

plechovka rajčat

Postup

  1. Nakrájejte najemno cibuli a propasírujte česnek.
  2. Slijte cizrnu a nechte ji okapat.
  3. Rozsekejte nahrubo vlašské ořechy s cizrnou.
  4. Na pánev přidejte protlak, koření, ocet a Worcester omáčku, promíchejte.
  5. Vmíchejte ořechy s cizrnou a důkladně obalte směsí na pánvi.
  6. Vlijte rajčata a bujón a rozmíchejte do hladké omáčky. Provařte 10 minut.
  7. Mezitím uvařte špagety.
  8. Dochuťte. Podávejte ozdobené sekanou cibulí, bylinkami, vegan sýrem, vegan zakysanou smetanou apod.
 

Toto jídlo začali vařit řečtí a makedonští imigranti na začátku 20.století v Cincinnati. Použili středomořské koření (skořici, hřebíček) a chutě upravili americkému stylu: použili hovězí a čili. Nejdříve ho servírovali na špagetách, později i přes hot dogy. Bohatě ho zdobí cibulí, ústřicemi či fazolemi.

 

Hlavní jídlo | Bez lepku | Bez sóji | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz