Citrónová bábovka

Citrónová bábovka

Můj jarní hit! Nejdřív doma frflali, že citrónovou nechtějí, a pak zmizela do druhého dne a všichni z ní byli nadšení. Škoda, že už nerostu a nemůžu jí sníst půlku sama, jako můj sportující dospívající syn. Protože je fakt boží.

minut
75
porcí
16

Zkuste do ní přidat pistáciové oříšky.

Nebo ji polijte polevou z moučkového cukru prošlehaného s citrónovou šťávou.

A nebo obojí.

Citrónová bábovka


 

Ingredience

hrnek zvolte podle velikosti formy, já používám vyloženě velký čajový 250 ml, někdy i 300 ml

cukr 3/4 hrnku (zkuste kokosový, je zdravější, ale zabarví vám bábovku do karamelova, nebude svěže žlutá)

slunečnicový olej 3/4 hrnku

rostlinné mléko 3/4 hrnku

rostlinný jogurt 3-4 plné lžíce

hladká mouka 2,5 hrnku (skvěle funguje špaldová 1050 z DM)

sójová mouka 2 plné lžíce

kukuřičný škrob 1 lžíce

prášek do pečiva celý

šťáva z jednoho citrónu

kůra z jednoho citrónu (chemicky neošetřený)

 

 

Postup

  1. Rozehřejte troubu na 180°C.
  2. Protřete do pěny olej a cukr a přidejte mléko s jogurtem a citrónovou šťávou. Já vyšlehávám šlehačem.
  3. V jiné míse smíchejte všechny suché ingredience.
  4. Postupně do šlehače přidávejte suchý mix a šlehejte do hladkého těsta. Nemělo by být vyloženě tekuté, spíš hustší. Je-li třeba, přidejte mouku.
  5. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na bábovku.
  6. Pečte hodinu, poté zkontrolujte špejlí a nechte pořádně vychladnout, než vyklopíte.
 

Zkuste do ní přidat pistáciové oříšky.

Nebo ji polijte polevou z moučkového cukru prošlehaného s citrónovou šťávou.

A nebo obojí.

Snídaně | Dezert | Velikonoce | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz