Citrónovo-makový chlebíček

Citrónovo-makový chlebíček

Další pecka. Nadýchaný, vláčný, sladko-kyselé chuti. Potěší k čaji i kávě. Nás baví zjara a v létě.

minut
60
porcí
12

Dejte dovnitř pár kanadských borůvek, ne mražených.

Polevu můžete vynechat.

Citrónovo-makový chlebíček


 

Ingredience

rostlinné mléko 240ml

citrónová šťáva z jednoho citrónu

mouka 300g

cukr 80g či více dle chuti

citrónová kůra z jednoho citrónu

olej 125 ml

prášek do pečiva 1 lžíce

jedlá soda 1 lžička

mák 3 lžíce

sůl špetka

 

POLEVA

vegan čerstvý sýr nebo hustá zakysaná smetana 200g

moučkový cukr 60g

citrónová šťáva 1/2 lžíce

 

ZKARAMELIZOVANÉ OŘÍŠKY
plátky mandlí nebo pistácie

hnědý třtinový cukr 1 lžíce

 

Postup

  1. Rozehřejte troubu na 180°C
  2. Do formy na biskupský chlebíček vložte na dno papír a dobře ji vymažte.
  3. Smíchejte mléko s citrónovou šťávou a nechce srazit.
  4. V míse smíchejte suché ingredience. Pak do nich vmíchejte mokré. Nepřemíchejte, stačí trochu.
  5. Nalijte do formy a pečte 15 minut. Poté podélně nařízněte, aby chlebík nepraskl. Dopečte dalších cca 40 minut. Otestujte špejlí.
  6. Nechte úplně vychladnout.
  7. Mixérem vyšlehejte polevu ze všech ingrediencí a potřete s ní studený chlebíček.
  8. V kastrůlku opražte ořechy a zasypejte je cukrem, nechte ho rozpustit. Zchlaďte a posypejte přes polevu.
 

Dejte dovnitř pár kanadských borůvek, ne mražených.

Polevu můžete vynechat.

Svačina | Dezert | Velikonoce | Bez sóji | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz