Citrónový cheesecake

Citrónový cheesecake

Miluju cheesecaky, a když jsem chtěla jíst tvaroh, dělávala jsem ty nejlepší na světě, které i po upečení zůstávaly uvnitř mazlavé. Trvalo mi předlouho odvážit se udělat pečený cheesecake z tofu. Protože prostě nahradit vejce, smetanu a tvaroh pomocí tofu mi přišlo nemožné. Jenže v mém oblíbeném vegetariánské bistru v Berouně mívají tvarohový cheesecake s vrstvou makového krému a já už musela! Google poskytl inspiraci a povedl se hned na poprvé! A je BOŽSKÝ!

minut
90
porcí
8

Pokud neradi kokos, nahraďte kokosovou smetanu kešu ořechy namočenými ve vodě.

Citrónový cheesecake


 

Ingredience

KRUSTA

veganské sušenky typu máslové 200g (pro verzi dortu bez lepku bezlepkové), mohou být i lotusky

vegan máslo 100g a více dle potřeby

citrónová kůra sušená 1 lžička

 

MAKOVÁ VRSTVA

mletý mák 125g

Božkov 2 lžíce

rostlinné mléko 190 ml

kukuřičný škrob 3/4 lžíce

třtinový cukr 3 lžíce a dále dle chuti (pro verzi bez cukru stévie)

 

CHEESECAKE

hedvábné tofu 700g (velké balení dělá Alnatura nebo ho najdete za dobrou cenu v asijských specialitách)

kokosový krém v plechovce 200g (=koncentrovanější kokosové mléko v plechovce, hustá část bez vody)

kůra z jednoho bio citrónu

šťáva z 1/2 citrónu nebo alespoň 3 lžíce

kukuřičný škrob 40g

vanilkový cukr s pravou vanilkou 2 sáčky (ne vanilinový!) pro verzi bez cukru použijte pouze vanilková zrníčka

cukr 3 lžíce a dál dle chuti (pro verzi bez cukru stévie)

 

 

 

Postup

  1. Malou dortovou formu (cca 20 cm) vyložte až k hornímu okraji pečicím papírem.
  2. Na krustu: Sušenky rozdrťte v sekáčku na prach, přidejte citrónovou kůru a nakrájené studené máslo a pulsováním vytvořte lepivou hmotu. Je-li třeba, přidejte máslo. Vtlačte do formy a vytvořte co nejvyšší okraj. Dejte do mrazáku.
  3. Na makový krém: Mák namelte v mlýnku (jde to i v sekáčku) a v rendlíku chvilku povařte s ostatními ingrediencemi do zhoustnutí. Dejte zchladnout. Poté nalijte na krustu a dejte opět do mrazáku. Když tento krok vynecháte, smíchá se vám tofu náplň s makovou.
  4. Na tofu náplň: Všechny ingredience dejte do mixéru a promixujte na hladký krém. Ochutnejte a doslaďte podle sebe, nebo přidejte citrónovou kůru. Nechte stát na kuchyni a co chvíli s mixérem bouchněte o linku, aby vyběhly bublinky. Těch chcete co nejméně.
  5. Rozehřejte troubu na 175°C.
  6. Až bude maková vrstva zmrzlá, nalijte na ní tofu náplň a dortovou formou ještě několikrát bouchněte o linku, aby vyšly poslední bublinky.
  7. Dejte na 70 minut péct.
  8. Při vyndávání buďte opatrní, cheesecake se třese, jako byl z želé. Není pevný, nelekejte se.
  9. Nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu a pak ho přesuňte do lednice a nejlépe přes noc vychlaďte. Nebo alespoň, ať je úplně studený, než ho budete krájet.
 

Pokud neradi kokos, nahraďte kokosovou smetanu kešu ořechy namočenými ve vodě.

Snídaně | Dezert | Velikonoce | Párty a oslavy | Bez ořechů | Bez lepku
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz