Miluju cheesecaky, a když jsem chtěla jíst tvaroh, dělávala jsem ty nejlepší na světě, které i po upečení zůstávaly uvnitř mazlavé. Trvalo mi předlouho odvážit se udělat pečený cheesecake z tofu. Protože prostě nahradit vejce, smetanu a tvaroh pomocí tofu mi přišlo nemožné. Jenže v mém oblíbeném vegetariánské bistru v Berouně mívají tvarohový cheesecake s vrstvou makového krému a já už musela! Google poskytl inspiraci a povedl se hned na poprvé! A je BOŽSKÝ!

Pokud neradi kokos, nahraďte kokosovou smetanu kešu ořechy namočenými ve vodě.
Citrónový cheesecake
Ingredience
KRUSTA
veganské sušenky typu máslové 200g (pro verzi dortu bez lepku bezlepkové), mohou být i lotusky
vegan máslo 100g a více dle potřeby
citrónová kůra sušená 1 lžička
MAKOVÁ VRSTVA
mletý mák 125g
Božkov 2 lžíce
rostlinné mléko 190 ml
kukuřičný škrob 3/4 lžíce
třtinový cukr 3 lžíce a dále dle chuti (pro verzi bez cukru stévie)
CHEESECAKE
hedvábné tofu 700g (velké balení dělá Alnatura nebo ho najdete za dobrou cenu v asijských specialitách)
kokosový krém v plechovce 200g (=koncentrovanější kokosové mléko v plechovce, hustá část bez vody)
kůra z jednoho bio citrónu
šťáva z 1/2 citrónu nebo alespoň 3 lžíce
kukuřičný škrob 40g
vanilkový cukr s pravou vanilkou 2 sáčky (ne vanilinový!) pro verzi bez cukru použijte pouze vanilková zrníčka
cukr 3 lžíce a dál dle chuti (pro verzi bez cukru stévie)
Postup
Pokud neradi kokos, nahraďte kokosovou smetanu kešu ořechy namočenými ve vodě.