Cizrnový chalupský guláš

Cizrnový chalupský guláš

Miluju chuť guláše, tu, co si pamatuju z dětství, kdy jsem jedla masový guláš od maminky. To mi dalo motivaci vymyslet recept, kde se chuťově přiblížím. Jasně, že to není to samé. Ale jsem hoooodně blízko. Zkuste si ho udělat a uvidíte sami. Veškeré kouzlo zajistí koření. A dobře mu dělá uležení, doporučuji uvařit den předem.

minut
30
porcí
4

Nejlepší je den uleželý v chladu lednice. Dobře se mrazí do zásoby.

Cizrnový chalupský guláš


 

Ingredience

olivový olej

cibule červená 1 velká hlava

česnek 5 stroužků

sůl 1 lžička

čerstvě mletý pepř

majoránka 2 lžíce

mletý kmín 2 lžíce

uzená paprika 1 lžička

sladká paprika 1 lžička

bobkový list 3 listy

nové koření 5 kuliček

pepř 5 kuliček

čili 1/2 lžičky

dýně máslová 1/2 hrnku kostek

řepa 1/2 hrnku kostek

celer 1/2 hrnku kostek

brambory hrnek kostek

cizrna plechovka nebo 250g namočené a uvařené

rajčatový protlak 4 lžíce

houby drcené na prach

lahůdkové droždí 2 lžíce

sójová omáčka 2 lžíce

tempeh 1/2

Postup

  1. Očistěte všechnu zeleninu, rozkrájejte ji na malé kostky, propasírujte česnek.
  2. Ve větší hrnci prohřejte olivový olej, na něm poduste cibuli a česnek.
  3. Do oleje přidejte koření (sůl, pepř, majoránka, mletý kmín, uzená paprika, nové koření, kuličky pepře, bobkový list a čili) a minutku prohřejte, až se koření rozvoní.
  4. Přidejte kostky zeleniny a 2 minutky osmahněte.
  5. Vlijte 1,2 litru vroucí vody, vmíchejte rajský protlak a přiveďte k varu.
  6. Vsypte houby, lahůdkové droždí a sójovku. Vařte do změknutí zeleniny.
  7. Vyndejte bobkový list a nechte si ho stranou.
  8. Tyčovým mixérem 4-5 pulsy malou část guláše rozmixujte.
  9. Ochutnejte. Dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a jiným kořením.
  10. Vložte zpět bobkový list, cizrnu a tempeh.
  11. Dejte do chladu a podávejte ideálně druhý den. Krásně se propojí chutě a vůně.
 

Nejlepší je den uleželý v chladu lednice. Dobře se mrazí do zásoby.

Hlavní jídlo | Bez sóji | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru | Bez lepku
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz