Čočková polévka

Čočková polévka

Česká klasika aneb keep it simple. Potřebujete vlastně jen čočku, česnek a koření. Babička mě ji naučila s jíškou, místo ní používám fígl rozmixování části čočky pro zahuštění polévky.

minut
20
porcí
4

Můžete použít i jinou oblíbenou zeleninu.

Čočková polévka


 

Ingredience

klasická zelená čočka 8 lžic

řepkový olej nebo vegan máslo 2 lžíce

česnek 4 stroužky

saturejka 1 lžíce

mletý kmín 1 lžíce

lahůdkové droždí 1 lžíce

zeleninový bujón 1,2 l

mrkev 1 velká (můžete vynechat)

brambora 1 střední (můžete vynechat)

bazalka hrst čerstvých lístků (můžete vynechat)

řasa nori 1 lžíce vloček

Postup

  1. Den až dva předem propláchněte čočku. Ve vodě ji povařte 3 minuty a nechte ve stejné vodě hodinu stát. Propláchněte, zalijte čerstvou vodou a máčejte nejméně 12 hodin, pokud déle, vodu měňte. Takto nejlépe eliminujete množství prdivých látek v čočce. 🙂
  2. Dostatečně máčenou čočku uvařte v čerstvé neosolené vodě s hrstí mořské řasy doměkka, slijte a propláchněte. (Pokud byste čočku vařili rovnou v polévce, bude vás hodně nadýmat. S tím pomáhá i mořská řasa.)
  3. V hrnci na oleji poduste prolisovaný česnek s kmínem a saturejkou, pokud použijete i zeleninu, pak i s kostičkami mrkve a brambory. Funguje to však i jen s čočkou.
  4. Přidejte bujón a krátce povařte, aby zelenina změkla.
  5. Vhoďte polovinu čočky. Druhou polovinu čočky rozmixujte dohladka mixérem a přidejte do polévky. Pokud chcete, rozmixujte čočku všechnu.
  6. Promíchejte, dochuťte lahůdkovým droždím a ochutnejte.
  7. Podávejte posypané nasekanou bazalkou.
 

Můžete použít i jinou oblíbenou zeleninu.

Polévka | Bez lepku | Bez sóji | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz