Čoko-koko

Čoko-koko

Vejce je symbol nového života, čímž si je spojujeme s jarem a kuřátky. Jenže když víte, kolik utrpení je za vaječným průmyslem, radovat se z barvení vajec rozhodně nechcete. Ale nebudu lhát, chybí mi to. Tak místo toho vyrábím tato čokoládová vajíčka s dokonalou krémovou náplní.

minut
15
porcí
26

Do kokosové hmoty rozmixujte lyofizované maliny nebo borůvky či prášek matcha pro různé barvy.

Tip pro lenochy: nevytvářejte náplň a místo ní do vajíček vtiskněte marcipán. A je to!

Čoko-koko


 

Ingredience

Podle velikosti hrnku a velikosti vajíček ve formičce získáte výsledný počet vajíček. Já mám z hrnku na piccolo 26 vajíček o něco větších než bonbóny z bonboniéry)

jemně strouhaný kokos 2,5 hrnku

kešu ořechy 1 hrnek

kokosový krém z plechovky kokosového mléka 1/4 hrnku

javorový sirup 1/4 hrnku

kokosový olej rozpuštěný 2 lžičky (nebo 2 lžíce, použijete-li velký hrnek)

špetka soli

vanilkový extrakt 1 lžička

tabulka černé čokolády (nebo 2, použijete-li velký hrnek)

kokosový olej 1 lžička (do čokolády) (nebo lžíce, použijete-li velký hrnek)

volitelně do náplně:

vegan Baileys nebo jiný oblíbený likér 2 lžíce + lžička rozpuštěného kokos.olej navíc

volitelně na ozdobu:

bílá vegan čokoláda

dortové ozdobné sypání

Postup

  1. Silikonovou formu na vajíčka dejte do mrazáku.
  2. Rozpusťte čokoládu se lžičkou kokosového oleje. Nechte ji mírně zchladnout.
  3. Kešu a kokos rozsekejte v sekáčku najemno.
  4. Přidejte ostatní ingredience, případně i likér.
  5. Několika pulsy zapracujte do ořechů a vytvořte hustou patlavou směs.
  6. Formu na vajíčka mašlovačkou důkladně v důlcích vytřete rozpuštěnou čokoládou. Dejte zpět do mrazáku na 2 minuty.
  7. Naplňte kokosovou hmotou tak, aby svrchu a ze stran zbyl 1mm na čokoládu.
  8. Zakápněte čokoládou a rozetřete ji až ke stranám, aby náplň zmizela.
  9. Dejte na půl hodiny do mrazáku.
  10. vajíčka vyloupněte a pochutnejte si rovnou, nebo je ozdobte bílou čokoládou a barevným sypáním.
 

Do kokosové hmoty rozmixujte lyofizované maliny nebo borůvky či prášek matcha pro různé barvy.

Tip pro lenochy: nevytvářejte náplň a místo ní do vajíček vtiskněte marcipán. A je to!

Dezert | Velikonoce | Bez rafinovaného cukru | Bez lepku | Bez sóji
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz