Cuketová omáčka

Cuketová omáčka

…aneb když už nevíte, co s cuketami. Je rychlá, chuťově plná a lahodně krémová. Výborně se hodí k těstovinám nebo přes grilovanou zeleninu či do zapečených brambor.

minut
20
porcí
4

Těstoviny i brambory můžete ještě navrch posypat opečeným tempehem a praženými slunečnicovými semínky

Cuketová omáčka


 

Ingredience

cuketa střední nebo 2 menší (nebo kus velké, ale bez semínek)

česnek 6 stroužků

sůl 1/2 lžičky

čerstvě mletý pepř 1 lžička

olivový olej 6 lžic

lahůdkové droždí 2 lžíce

umeocet 1 lžíce

tamari 1 lžíce

oblíbená vegan smetana (např.Dr.Oetker Vege Creme)

Postup

  1. Cuketu nakrájejte, promíchejte s 1/2 oleje a se solí. Ogrilujte do zlatova.
  2. V rendlíku prohřejte prolisovaný česnek se zbylým olejem.
  3. K rozvoněnému česneku vlijte kelímek oblíbené veganské smetany (já použila Dr.Oetker Vege Creme).
  4. Promíchejte a přidejte umeocet, lahůdkové droždí, pepř a tamari. Ochutnejte. Chcete velmi výraznou, těžkou, jakoby přesolenou chuť.
  5. Omáčku přelijte do mixéru a přisypejte ogrilovanou (měkkou) cuketu. Rozmixujte na hladkou omáčku.
  6. Znovu ochutnejte a dolaďte ochucovadly. Doporučuju držet se o něco slanější chuti než běžně, jelikož v kombinaci s těstovinami/bramborami se chuť hodně zmírní.
 

Těstoviny i brambory můžete ještě navrch posypat opečeným tempehem a praženými slunečnicovými semínky

Hlavní jídlo | Extra | Grilování | Bez lepku | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz