Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

Dělám je jednou za léto, když už nevím, co s cuketami. Jsou úžasné a rodina by je chtěla častěji. Jenže jsou mastné a smažené, tak k nim přistupuju jako k prasárničce a ne ke zdravému jídlu. Každopádně je zkuste, protože jsou fakt luxusní. Já je servíruju s velkou porcí salátu a vegan zakysanou smetanou s česnekem a bylinkami.

minut
30
porcí
12

Pro zdravější verzi pečte bramboráky v troubě. Dejte víc mouky, aby výsledné těsto bylo kompaktnější a olejem pouze pomažte plech.

Cuketové bramboráky


 

Ingredience

velké brambory 4ks

střední cuketa 1ks

česnek 4 velké stroužky

majoránka 2 lžíce sušené

mletý pepř 1 lžička

muškátový květ 1/2 lžičky

sůl 1 lžička

kurkuma 1 lžička (pro barvu, není nutná)

lahůdkové droždí 4 lžíce

hladká mouka 6 lžic a dál dle potřeby

cizrnová mouka 8 lžic a dál dle potřeby

prášek do pečiva volitelně

olej vhodný na smažení (kokosový bez vůně, řepkový, rafinovaný olivový nebo případně slunečnicový)

 

Postup

  1. Na hrubém struhadle nastrouhejte cuketu a oloupané brambory. Nechte chvíli pustit šťávu.
  2. Cuketu s bramborami rukama pořádně vyždímejte a šťávu zachyťte do misky.
  3. 200 ml šťávy smíchejte v hrnku s cizrnovou moukou a pořádně prošlehejte vidličkou, abyste se zbavili žmolků. Těstíčko má mít konzistenci rozšlehaných vajec, tedy tekuté, ale vazké. Pokud chcete zvýšit výživovou hodnotu směsi, přidejte 2 lžíce čerstvě mletého lněného semínka.
  4. Cuketu s bramborami prosolte a okořeňte, přidejte česnek, lahůdkové droždí a pečlivě rukama promíchejte, aby koření bylo všude.
  5. Prosypejte moukou a opět dobře zapracujte.
  6. Vlijte cizrnové vejce a mícháním vytvořte husté těstíčko, které jde ale stále lít. Ochutnejte, jestli je těsto dost slané. Chcete-li bramboráčky nadýchanější, vmíchejte ještě prášek do pečiva, 1 malý sáček.
  7. Rozpalte olej na pánvi a postupně upečte 12 bramboráků.
  8. Vždy je pokládejte na papírové utěrky a nechte vysát přebytečný tuk.
  9. Podávejte s kopou salátu, zakysanou smetanou ochucenou česnekem, pepřem, solí, lahůdkovým droždím a pažitkou nebo třeba s kyselými okurkami.
 

Pro zdravější verzi pečte bramboráky v troubě. Dejte víc mouky, aby výsledné těsto bylo kompaktnější a olejem pouze pomažte plech.

Hlavní jídlo | Bez sóji
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz