Datlové cukroví

Datlové cukroví

Miluju všechno vánoční cukroví. Ale tohle o to víc, že je bez cukru a přitom má úžasnou chuť. Pokud ho máte venku, je hned měkké a zůstane tak. Datle, lískové oříšky, špaldová mouka, skořice a vanilka. Nic víc. Geniální! Takže klidně mlsejte bez výčitek.

minut
60
porcí
3 plechy

Neomezujte se s touto dobrotou na Vánoce a pečte si kdykoli přes rok datlové sušenky. Ani je nemusíte polívat čokoládou. Jsou boží i tak. A jako zdravé mlsání do práce a do školy geniální. Rovněž jsou skvělou variantou rychlých cukrů před tréninkem nebo těsně po něm, než se stihnete najíst pořádně.

Datlové cukroví


 

Ingredience

mouka 300g (200g špaldové hladké, 100g ječné nebo i jinak)

kypřící prášek 2 lžičky

skořice 1 lžička

vanilkový cukr 1 sáček (nebo jen vanilka, pokud vůbec nechcete cukr)

vegan máslo (změklé) nebo margarín 180g

datlový sirup 100g

lískové oříšky 150g

sušené datle měkké a šťavnaté 150g

citrónová šťáva 1 lžíce

 

Postup

  1. Opražte lískové ořechy, vychladlé je promněte v utěrce a zbavte slupek. Nebo kupte rovnou loupané.
  2. Datle rozkrájejte na malé kousky a dejte je do sekáčky na ořechy společně s lískovými oříšky. Několika pulsy rozsekejte na jemný prášek.
  3. V míse smíchejte všechny ingredience a vypracujte těsto. Nechte ho alespoň hodinu odležet v lednici, můžete i několik dní.
  4. Před pečením ho včas vyndejte a nechte ohřát na pokojovou teplotu.
  5. Propracujte a vyválejte 5mm silný plát. Vykrajujte požadované tvary.
  6. Předehřejte troubu na 170°C. Cukroví pečte 10 minut. Budou vám připadat ještě měkké, ale zpevní se dodatečně.
  7. Po úplném vychladnutí je potírejte rozpuštěnou čokoládou, chcete-li. Skladujte v chladnu a vlhku.
 

Neomezujte se s touto dobrotou na Vánoce a pečte si kdykoli přes rok datlové sušenky. Ani je nemusíte polívat čokoládou. Jsou boží i tak. A jako zdravé mlsání do práce a do školy geniální. Rovněž jsou skvělou variantou rychlých cukrů před tréninkem nebo těsně po něm, než se stihnete najíst pořádně.

Svačina | Dezert | Vánoce | Bez rafinovaného cukru
Komentáře
Monika

Míšo, kolik těch lískových oříšků tam patří?

Michaela Levíčková

Moniko, koukám, že mi to úplně vypadlo! Díky za upozornění a doplněno (
150g).

Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz