Dim sum mandu

Dim sum mandu

Plněné korejské knedlíčky. Nebo tibetské mo:mo? Či snad japonské gyoza taštičky? Vyšpionila jsem je v několika asijských kuchyních. Náplní můžete mít nespočet a pochutnat si tak stokrát jinak. Namáčené do sójové omáčky (nebo do mnoha jiných) nebo vhozené do polévky vás dostanou. Skvěle se mrazí, takže jich udělejte klidně dvojitou dávku (viz Tipy). A najděte si video, jak knedlíčky okrasně skládat, ať se můžete vyřádit.

minut
45
porcí
30

Zkuste i další kombinace: houby a arašídy, tofu a špenát, mleté sójové maso s čínským zelím, tofu s čili, brambory s petrželí, tempeh s kysaným zelím atd. Experimentujte. Hrajte si, bavte se.

Knedlíčky jednoduše zmrazíte: Rozložte je na talíř, aby se nedotýkaly a dejte na hodinu do mrazáku. Až budou na kámen, sesypte je do zipového sáčku. Rozmrazujte v páře.

pozn. vyfocené knedlíčky jsou z celozrnné mouky (vařilo i fotilo se spontánně a doma nebyla bílá mouka)

Dim sum mandu


 

Ingredience

TĚSTO

hladká mouka 2 hrnky (300g)

sůl 1/2 lžičky

hodně teplá voda 3/4 hrnku (175g)

 

NÁPLŇ

červená cibule 1 hlava

česnek 2 stroužky

tofu 1 bloček

máslová dýně 2 hrsti jemně sekané

buráky 1 hrst sekaných

čili vločky 1/4 lžičky

pepř 1 lžička

sůl 1/2 lžičky

olivový olej 2 lžíce

koriandr hrst lístků

 

NAVÍC

olej na smažení

sójová omáčka mistička (nebo jiná oblíbená omáčka)

Postup

  1. Vybalte a mezi dvěma talíři vysušte v papírových utěrkách tofu. Utěrky několikrát vyměňte. Tofu zbavené vody nadrobte najemno.
  2. Na těsto rozpusťte sůl (1/2 lžičky) v horké vodě a poté postupně zapracujte do těsta. Chcete tuhé, nelepivé těsto. Zabalte ho na půl hodiny do fólie a udělejte náplň:
  3. Nasekejte nadrobno cibuli, buráky a dýní (mini kousky) a prolisujte česnek.
  4. Rozehřejte olivový olej, opražte na něm arašídy, přidejte cibuli, poduste doměkka, přidejte česnek, po minutce i dýni, pepř, čili a sůl a duste do změknutí dýně.
  5. Vmíchejte tofu a koriandr. Nechte trochu zchladnout.
  6. Rozválejte těsto na tenkou placku (max 2mm). Najděte si hrnek/sklenici o průměru horního kraje cca 8cm a vykrajujte kolečka. Zbylé těsto vždy znovu rozválejte. Postupně byste měli dostat 30 koleček (porce pro 3 lidi).
  7. Na pánvi rozpalte olej vhodný na smažení.
  8. Kolečka těsta plňte 1 lžičkou náplně a okrasně zabalte. Pevně stiskněte kraje těsta k sobě.
  9. Pokud nechcete smažit, uvařte knedlíčky v páře (12-15 minut).
  10. Pokud chcete smažit a já to doporučuji, vyskládejte všech 30 knedlíčků na pánev prdelkou dolů (ozdobným krajem nahoru do prostoru) a osmažte je (pouze zdola). Až budou prdelky zlatavé, velmi (!) opatrně na pánev vlijte 1/2 hrnku vroucí vody (pozor, hodně to prská, kryjte se poklicí a chňapkou) a ihned přiklopte. Vařte ve vzniklé v páře pod pokličkou 5 minut.
  11. Ihned servírujte: každé sousto se namáčí v sójové omáčce, případně v jakékoli jiné oblíbené omáčce).
 

Zkuste i další kombinace: houby a arašídy, tofu a špenát, mleté sójové maso s čínským zelím, tofu s čili, brambory s petrželí, tempeh s kysaným zelím atd. Experimentujte. Hrajte si, bavte se.

Knedlíčky jednoduše zmrazíte: Rozložte je na talíř, aby se nedotýkaly a dejte na hodinu do mrazáku. Až budou na kámen, sesypte je do zipového sáčku. Rozmrazujte v páře.

pozn. vyfocené knedlíčky jsou z celozrnné mouky (vařilo i fotilo se spontánně a doma nebyla bílá mouka)

Hlavní jídlo | Párty a oslavy | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz