Dlouho jsem hledala rostlinný jogurt, který mi bude chutnat. A který bude chutnat dětem. A který bude snadný, levný a vždycky se povede, tudíž ho budete klidně dělat několikrát týdně. A už ho mám! Je as simple as possible a chuťově úžasný. A protože je potřeba, abyste věděli víc detailů, natočila jsem pro vás i průvodní video. Hledejte v záložce Návody.
Mléko volte podle svých dietních omezení – bez ořechů, bez lepku, bez sóji…
Jogurty můžete udělat z jahel, kešu ořechů apod. Je nespočet možností. Ale už potřebujete pektin/agar na zahuštění a další kouzla. Jogurt z rýže je mega jednoduchý, nepokazitelný a chutná všem (kdo nečekají kravský jogurt).
Domácí rostlinný jogurt
Ingredience
mléčná rýže 200 ml (jeden hrnek na cappuccino)
rostlinné mléko 1 litr (klidně kombinace několika druhů, my preferujeme ovesné s kokosovým na půl)
vanilkový cukr (lze úplně bez obav vynechat)
startovací jogurt 1 lžíce (koupený rostlinný nebo domácí z předchozí várky)
Postup
Mléko volte podle svých dietních omezení – bez ořechů, bez lepku, bez sóji…
Jogurty můžete udělat z jahel, kešu ořechů apod. Je nespočet možností. Ale už potřebujete pektin/agar na zahuštění a další kouzla. Jogurt z rýže je mega jednoduchý, nepokazitelný a chutná všem (kdo nečekají kravský jogurt).
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Chci doma zkusit váš recept na domácí jogurt, ale zatím nemám jogurtovač. Jakou teplotu mám nastavit v troubě a máte nějaký tip čím skleničky přikrýt, aby proces probíhal tak jak má?
Předem moc děkuji za případnou odpověď a přeji hezký den,
Bára
P.S. váš kanál na Youtube jsem dnes objevila úplnou náhodou a doufám, že videa budou přibývat, moc Vám fandím:)
Dobrý den, Báro, děkuji za zájem a podporu! S webem i YouTube kanálem začínám a plány mám velké 🙂
K jogurtům: Lze využít jakýkoli “inkubátor”, tedy troubu nastavenou na 40°C, domácí pekárnu, sušičku, rýžovar, termosku na jídlo apod. Všechny metody jsou však nespolehlivé (potřebujete udržet stálou teplotu a tedy i teploměr a vše bude pracnější. Špatně se odhaduje délka fermentace jogurtu. Zkuste troubu a navyšte čas na alespoň 15hodin a uvidíte, zda bude výsledek dobrý. Já udělala jeden pokus s troubou, fermentace trvala skoro 24h, jogurty mě nadchly, tak jsem hned objednala jogurtovač. Seženete i za dobrou cenu, nepotřebujete žádný spešl a pokud máte motivaci jogurty doma dělat, určitě je to skvělá investice. Nebo si ho od někoho na jeden dva pokusy půjčte a uvidíte.
Skleničky se nechávají otevřené, ničím je nezakrývejte, jen zajistěte, aby do nich nepadaly nečistoty. Jogurtovač má víko, vy zavřete troubu a stačí to. Bude to takto ok?
Držím palce!
Moc dekuji za odpoved, kouknu po nejakem jogurtovaci a vrhnu se na to.
Přeji krasny den:), Bára
Dobrý den
Moc dobré, děkuji za skvělé video.
Jogurt jsem dělala i s pouze ovesným mlékem a to málo zkysl
At se daří!.
Milá Líbo, děkuji za komentář. Pokud nedáváte rýži, doporučuji k zahuštění pektin nebo agar agar. Postup je pak ale náročnější, proto jsem udělala video na nejsnazší verzi, aby se jogurt povedl každému. Držím palce, Míša