Domácí rostlinný jogurt

Domácí rostlinný jogurt

Dlouho jsem hledala rostlinný jogurt, který mi bude chutnat. A který bude chutnat dětem. A který bude snadný, levný a vždycky se povede, tudíž ho budete klidně dělat několikrát týdně. A už ho mám! Je as simple as possible a chuťově úžasný. A protože je potřeba, abyste věděli víc detailů, natočila jsem pro vás i průvodní video. Hledejte v záložce Návody.

minut
30 + 10 hodin
porcí
7

Mléko volte podle svých dietních omezení – bez ořechů, bez lepku, bez sóji…

Jogurty můžete udělat z jahel, kešu ořechů apod. Je nespočet možností. Ale už potřebujete pektin/agar na zahuštění a další kouzla. Jogurt z rýže je mega jednoduchý, nepokazitelný a chutná všem (kdo nečekají kravský jogurt).

Domácí rostlinný jogurt


 

Ingredience

mléčná rýže 200 ml (jeden hrnek na cappuccino)

rostlinné mléko 1 litr (klidně kombinace několika druhů, my preferujeme ovesné s kokosovým na půl)

vanilkový cukr (lze úplně bez obav vynechat)

startovací jogurt 1 lžíce (koupený rostlinný nebo domácí z předchozí várky)

Postup

  1. Odměřte rýži, propláchněte ji vodou a dejte ji vařit do půl litru zvoleného rostlinného mléka. Já začínám ovesným.
  2. Měkkou rýži nechte vychladnout dovlažna či dostudena.
  3. Přidejte část zbylého mléka (třeba jako já kokosové) a rozmixujte dohladka. Buď tyčovým mixérem nebo po částech ve stolním mixéru, z něhož bude výsledná hmota hladší. Další mléko přidávejte podle potřeby. Chcete krémovou konzistenci a relativně hustou kaši, ale myslete na to, že jogurt zakysáním dohoustne.
  4. Pokud je směs už pouze vlažná, vmíchejte lžíci startovacího jogurtu. Horká směs by jogurtové bakterie zabila.
  5. Volitelně přidejte vanilkový cukr nebo jen zrnka vanilky. Můžete úplně vynechat.
  6. Přelijte do 7 čistých sklenic a dejte do jogurtovače (bez víček).
  7. Nechte 10 hodin zakysat.
  8. Hotové jogurty zavíčkujte a přesuňte do lednice. Konzumujte až hodně vychlazené a zpevněné.
 

Mléko volte podle svých dietních omezení – bez ořechů, bez lepku, bez sóji…

Jogurty můžete udělat z jahel, kešu ořechů apod. Je nespočet možností. Ale už potřebujete pektin/agar na zahuštění a další kouzla. Jogurt z rýže je mega jednoduchý, nepokazitelný a chutná všem (kdo nečekají kravský jogurt).

Snídaně | Svačina | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru | Bez lepku | Bez sóji
Komentáře
Bára

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Chci doma zkusit váš recept na domácí jogurt, ale zatím nemám jogurtovač. Jakou teplotu mám nastavit v troubě a máte nějaký tip čím skleničky přikrýt, aby proces probíhal tak jak má?
Předem moc děkuji za případnou odpověď a přeji hezký den,
Bára
P.S. váš kanál na Youtube jsem dnes objevila úplnou náhodou a doufám, že videa budou přibývat, moc Vám fandím:)

Michaela Levíčková

Dobrý den, Báro, děkuji za zájem a podporu! S webem i YouTube kanálem začínám a plány mám velké 🙂
K jogurtům: Lze využít jakýkoli “inkubátor”, tedy troubu nastavenou na 40°C, domácí pekárnu, sušičku, rýžovar, termosku na jídlo apod. Všechny metody jsou však nespolehlivé (potřebujete udržet stálou teplotu a tedy i teploměr a vše bude pracnější. Špatně se odhaduje délka fermentace jogurtu. Zkuste troubu a navyšte čas na alespoň 15hodin a uvidíte, zda bude výsledek dobrý. Já udělala jeden pokus s troubou, fermentace trvala skoro 24h, jogurty mě nadchly, tak jsem hned objednala jogurtovač. Seženete i za dobrou cenu, nepotřebujete žádný spešl a pokud máte motivaci jogurty doma dělat, určitě je to skvělá investice. Nebo si ho od někoho na jeden dva pokusy půjčte a uvidíte.
Skleničky se nechávají otevřené, ničím je nezakrývejte, jen zajistěte, aby do nich nepadaly nečistoty. Jogurtovač má víko, vy zavřete troubu a stačí to. Bude to takto ok?
Držím palce!

Bára

Moc dekuji za odpoved, kouknu po nejakem jogurtovaci a vrhnu se na to.
Přeji krasny den:), Bára

Líba

Dobrý den
Moc dobré, děkuji za skvělé video.
Jogurt jsem dělala i s pouze ovesným mlékem a to málo zkysl
At se daří!.

Michaela Levíčková

Milá Líbo, děkuji za komentář. Pokud nedáváte rýži, doporučuji k zahuštění pektin nebo agar agar. Postup je pak ale náročnější, proto jsem udělala video na nejsnazší verzi, aby se jogurt povedl každému. Držím palce, Míša

Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz