Galetta s cuketou a kešu krémem

Galetta s cuketou a kešu krémem

Slaný křupavý venkovský koláč se smetanovou omáčkou a cuketou. Výborný na brunch i piknik či na kteroukoli party. Rustikální nedokonalý vzhled mu dodává šmrnc.

minut
60
porcí
8 kousků

Zkuste místo cukety dýni nebo řepu nebo všechny barvy najednou pro atraktivní vzhled.

Galetta s cuketou a kešu krémem


 

Ingredience

TĚSTO

hrnek mouky (třeba půl napůl špaldová a pohanková)

vegan máslo/margarín 10 lžic

ledová voda 3 lžíce

sůl 1/2 lžičky

 

KRÉM

přírodní kešu ořechy 150g

citrónová šťáva 2 lžíce

rostlinné mléko bez cukru 120ml

stroužek česneku

pepř 1/2 lžičky

sůl 1/2 lžičky

bílé miso 1 lžička

lahůdkové droždí 1 lžíce

OZDOBA

cuketa 1 střední nebo 2 malé

olivový olej 2 lžíce

sůl 1/4 lžičky

čerstvě mletý pepř na posypání

piniové oříšky nebo lískové ořechy na posypání 2 lžíce (já na focení neměla ani jedny, proto jsem použila slunečnici)

 

Postup

  1. Dejte vodu do mrazáku, stačí na 10 minut.
  2. Kešu ořechy přelijte vroucí vodou a nechte je alespoň 30 minut stát. Nebo je namočte do studené den předem.
  3. Do mouky, cukru a soli rozkrájejte máslo a rychle vidličkou (ne rukou) vytvořte drobenku. Dejte do mrazáku.
  4. Za 10 minut přidejte k těstu vychlazenou vodu a stěrkou nebo dřevěnou lžící vytvořte těsto. Hladké, nelepivé. Je-li třeba přidejte mouku / vodu. Dejte ho do lednice na 30 minut (upřímně – většinou to neudělám a stejně to funguje…).
  5. Mezitím, co se těsto chladí, rozehřejte troubu na 190°C.
  6. Připravte si kešu krém: Sceďte kešu ořechy a všechny ingredience rozmixujte na hladký krém. Ochutnejte a dolaďte.
  7. Rozehřejte troubu na 190°C.
  8. Těsto rozválejte ideálně rovnou na pečícím papíru na relativně tenkou placku tak, aby se vám po zahnutí okrajů stále vešla na plech.
  9. Na střed rozprostřete kešu krém tak, aby na krajích kolem dokola zbyly 3 cm těsta volné. Ty zahněte dovnitř pro ozdobný kraj – rozhodně čím ledabyleji, tím lépe. Vytvoříte krásný venkovský dojem.
  10. Cuketu nakrájejte na tenké proužky škrabkou na brambory. Promíchejte je v olejem, solí a pepřem a ozdobně naskládejte na kešu krém až k okrajům koláče.
  11. Posypejte sekanými oříšky.
  12. Šoupněte galettku do trouby. Peče se dlouho, uvidíte sami, mně to vychází tak na 40 minut.
  13. Až budou okraje zlatavé, máte hotovo.
 

Zkuste místo cukety dýni nebo řepu nebo všechny barvy najednou pro atraktivní vzhled.

Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz