Gulášek

Gulášek

Chuť guláše dělá koření! Když k tomu přidáte seitan, dostanete guláš jako z dětství od maminky. Máte-li doma jen dospělé chlapy jako já, občas jim gulášem s pětima knedlama uděláte velkou radost.

minut
30
porcí
6

Místo cizrny použijte pro zahuštění pár lžic polenty.

Gulášek


 

Ingredience

olivový olej nebo vegan máslo

cibule 2 velké hlavy

česnek 5 stroužků

seitan natural 500g (Sunfood)

čerstvě mletý pepř 1 lžička

majoránka 2 lžíce

mletý kmín 1 lžíce

uzená paprika 1 lžíce

sladká paprika 1 lžíce

bobkový list 3 listy

nové koření 5 kuliček

rajčatový protlak 4 lžíce

lahůdkové droždí 3 lžíce

sójová omáčka 2 lžíce a dále dle chuti

miso 1 lžíce (kterékoli oblíbené, já jsem dala od Kojibakers Shiitake polévku)

cizrna 1 plechovka (nebo nahraďte trochou polenty viz Tipy)

sůl dle chuti

Postup

  1. Cibuli rozkrájejte ji na malé kostky, česnek propasírujte.
  2. Seitan pokrájejte na nudličky, moc to neřešte.
  3. Ve větší hrnci prohřejte olivový olej, na něm poduste cibuli a česnek.
  4. Do oleje přidejte koření (pepř, majoránka, mletý kmín, uzená paprika, nové koření, bobkový list) a minutku prohřejte, až se koření rozvoní.
  5. Přidejte seitan 2 minutky osmahněte.
  6. Vlijte 1,2 litru vroucí vody, vmíchejte rajský protlak a přiveďte k varu.
  7. Vsypte lahůdkové droždí, přidejte miso a sójovku. Vařte 15 minut.
  8. Cizrnu slijte a s pár lžícemi omáčky z guláše rozmixujte dohladka. Vlijte zpět pro zahuštění guláše.
  9. Ochutnejte. Dochuťte dle chuti sójovkou, misem, solí, čerstvě mletým pepřem a jiným kořením.
  10. Dejte do chladu a podávejte ideálně druhý den. Krásně se propojí chutě a vůně.
 

Místo cizrny použijte pro zahuštění pár lžic polenty.

Hlavní jídlo | Bez sóji | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz