Jáhlový quiche

Jáhlový quiche

Veganský quiche je výzva. Běžně do něj totiž patří vejce, nebo přinejmenším smetana a sýry. Tento je snadný, se spoustou bílkovin, drží pohromadě, takže se hodí i jako studený oběd s sebou do práce či na piknik a můžete do něj použít sezónní plané bylinky.

minut
30
porcí
4

Sezam do těsta můžete nahradit lněným semínkem. A do jahel můžete vmíchat kousky zeleniny přímo dovnitř do hmoty a zapéct spíš jako nádivku.

Jáhlový quiche


 

Ingredience

KORPUS

sezamové semínko 80g

celozrnná mouka 180g (třeba ječná, ať máte změnu)

rostlinný olej 50 ml (olivový, řepkový)

studená voda 100 ml

 

NÁPLŇ

jáhly 100g

marinované tofu bloček (např. lahůdkové z Lidlu)

vegan sójová zakysaná smetana 1 kelímek (nebo vegan bílý jogurt)

Sriracha 1 lžíce (nebo jiná pálivá omáčka)

česnekový prášek 1 lžička

cibulový prášek 1 lžička

lahůdkové droždí 1 lžíce

uzená paprika 1 lžička

(plané jarní) bylinky (bršlice, kopřiva, česnáček, medvědí česnek, ptačinec, pampeliška aj.)

čerstvě mletý pepř 1/2 lžičky

bobkový list 2 lístky

sůl

 

Postup

  1. Den předem prolijte jáhly několikrát vroucí vodou. Na závěr je namočte do studené vody a nechte přes noc máčet.
  2. Druhý den jáhly uvařte v čerstvé vodě se solí a bobkovým listem doměkka. Spíš je lehce rozvařte než nedovařte. Dejte je vychladnout.
  3. Rozehřejte troubu na 180°C.
  4. Namelte na prach sezamové semínko.
  5. Všechny ingredience na těsto smíchejte a vytvořte hladký, nelepivý bochánek.
  6. Vtlačte ho do koláčové formy, propíchejte vidličkou a 10 minut předpečte v troubě.
  7. Ve velké míse smíchejte jáhly, rozdrobené tofu, sůl, pepř, srirachu, lahůdkové droždí a smetanu a projeďte tyčovým mixérem. Nemusíte úplně dohladka, je to na vás.
  8. Ochutnejte a chuť doupravte, třeba sójovou omáčkou nebo již použitým kořením.
  9. Vmíchejte sekané bylinky a rozetřete do formy na předpečené těsto.
  10. Poklaďte např. spařenou brokolicí, rajčátky, pórkem, cuketou, cibulí nebo číkoli jiným, co máte rádi. Případně posypejte vegan sýrem.
  11. Dejte ještě na 10 minut zapéct.
 

Sezam do těsta můžete nahradit lněným semínkem. A do jahel můžete vmíchat kousky zeleniny přímo dovnitř do hmoty a zapéct spíš jako nádivku.

Svačina | Hlavní jídlo | Velikonoce | Párty a oslavy | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Komentáře
Danuše Vlčková

Vynikající recept?. Těsto by se dalo využít i jako linecké.

Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz