Svěží jarní polévka, do níž se výborně využijí nově rašící rostlinky všude kolem. V zimě nahraďte baby špenátem z obchodu.
Místo zakysané smetany dejte klasickou sladkou, třeba ovesnou – chuť bude jemnější a sladší.
Podávejte např. s cizrnovými instantními nudlemi nebo krutonky z bagety.
Jarní hrášková polévka
Ingredience
cibule
pórek bílá část
olivový olej nebo vegan máslo 1 lžíce
mražený hrášek 400g
muškátový květ špetka
lahůdkové droždí 1 lžíce
čerstvě mletý pepř 1/2 lžičky a dále podle chuti
umeocet 1 lžíce a dále dle chuti
tamari 1 lžička
miso světlé 1 lžíce
zeleninový vývar 1,2 litru
zakysaná smetana (sójová či kokosová) 3 lžíce a dále dle chuti
česnek 3 stroužky
čerstvé mladé rostlinky z lesa a zahrady (lístek máty, hrst ptačince či špenátu, pár lístků bršlice, merlíku, rukoly, kopřivy, medvědího česneku, česnáčku…), pár kvítků sedmikrásky, violky vonné atd)
Postup
Místo zakysané smetany dejte klasickou sladkou, třeba ovesnou – chuť bude jemnější a sladší.
Podávejte např. s cizrnovými instantními nudlemi nebo krutonky z bagety.