Jarní hrášková polévka

Jarní hrášková polévka

Svěží jarní polévka, do níž se výborně využijí nově rašící rostlinky všude kolem. V zimě nahraďte baby špenátem z obchodu.

minut
15
porcí
4

Místo zakysané smetany dejte klasickou sladkou, třeba ovesnou – chuť bude jemnější a sladší.

Podávejte např. s cizrnovými instantními nudlemi nebo krutonky z bagety.

Jarní hrášková polévka


 

Ingredience

cibule

pórek bílá část

olivový olej nebo vegan máslo 1 lžíce

mražený hrášek 400g

muškátový květ špetka

lahůdkové droždí 1 lžíce

čerstvě mletý pepř 1/2 lžičky a dále podle chuti

umeocet 1 lžíce a dále dle chuti

tamari 1 lžička

miso světlé 1 lžíce

zeleninový vývar 1,2 litru

zakysaná smetana (sójová či kokosová) 3 lžíce a dále dle chuti

česnek 3 stroužky

čerstvé mladé rostlinky z lesa a zahrady (lístek máty, hrst ptačince či špenátu, pár lístků bršlice, merlíku, rukoly, kopřivy, medvědího česneku, česnáčku…), pár kvítků sedmikrásky, violky vonné atd)

Postup

  1. Nasekejte najemno cibuli a pórek
  2. Poduste je na rozehřátém oleji.
  3. Vsypejte hrášek, přidejte miso, muškátový květ a pepř, promíchejte a zalijte vývarem.
  4. Provařte 10 minut.
  5. Rozmixujte dohladka.
  6. Vmíchejte smetanu, lahůdkové droždí, ocet, tamari a prolisovaný česnek. Znovu rychle projeďte mixérem.
  7. Ochutnejte a dolaďte solí či umeoctem.
  8. Vsypejte mladé lístky bylin a rychle promixujte.
 

Místo zakysané smetany dejte klasickou sladkou, třeba ovesnou – chuť bude jemnější a sladší.

Podávejte např. s cizrnovými instantními nudlemi nebo krutonky z bagety.

Polévka | Bez lepku | Bez sóji | Bez ořechů | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz