Její Veličenstvo Rybízová

Její Veličenstvo Rybízová

Královna mezi marmeládami. Tedy pro mě určitě. Miluju tu její přeslazenou kyselou chuť. Čerstvě uvařená má jedovatě červenou barvu a úžasně voní. Je samozřejmou hvězdou Vánoc v lineckém cukroví a ani se o to nemusí nijak snažit. Mimo svátky ji jím jako dezert s mandlovým máslem. (Ach, ty kalorie…) Je pracnější než jiné, ale prostě to za ten čas a energii stojí. Ostatně jako všechno, co je nej.

minut
60
porcí
4 sklenice

Pektin doporučuji, ušetří vám vaření, je přírodní a díky kratšímu varu zůstane víc vůně a možná i nějaký ten vitamín. Nesmíte to však přehnat, jinak budete mít spíš želé.

Skvělá je kombinace rybízu s jahodami.

Její Veličenstvo Rybízová


 

Ingredience

rybíz asi 1,5 kg, potřebujeme 1 litr vylisované šťávy

třtinový cukr 600 g (nebo levnější bílou krupici)

skořice 1 celá

vanilkový cukr 1 sáček

citrónový pektin 1 lžička (zkracuje vaření, lze vynechat)

Postup

  1. Sterilizujte vařením nebo v troubě 4 sklenice o objemu asi 3dcl nebo ekvivalent objemu.
  2. Rybíz oberte na kuličky (pokud spěcháte a moc to neřešíte, stopky ponechte).
  3. Rychle propláchněte a oklepejte.
  4. Vložte do mixéru a pár rychlými pulsy rozdrťte, abyste nerozsekali semínka.
  5. Přes velký cedník šťávu propasírujte do mísy. Zbylou drť vyhoďte. (Můj tatínek šťávu ždímal přes síťku (Takovou tu do oken proti mouchám. Já na to nemám sílu, ale jemu to šlo mnohem rychleji).
  6. Odměřte 1 litr. Pokud šťáva zbyde, buď navyšte cukr nebo z ní udělejte limonádu. Je-li jí málo, přidejte rybíz nebo odečtěte cukr.
  7. Odvažte 600g cukru a smíchejte ho s menší lžičkou pektinu a vanilkovým cukrem.
  8. Šťávu nalijte do hrnce se širokým dnem, přidejte skořici a 4 minuty povařte. Marmeláda by měla docela divočet a vy pořádně míchat. Jestli chcete, odebírejte pěnu. Marmelády jsou hezčí a déle vydrží, já to však nedělám a nikdy se nezkazily. Pokud pektin nemáte, nevadí, budete déle vařit. Tím ale ztratíte vitamíny.
  9. Přidejte cukr do šťávy a pořádně rozmíchejte.
  10. Za stálého míchání vařte 4 minuty. Pokud nepoužíváte pektin, vařte 10-15 minut.
  11. Trychtýřem nebo malou naběračkou naplňte sklenice, ihned uzavřete a ihned otočte dnem dolů. Pozor, ať se nespálíte. Nelekejte se, že se zdají být dost tekuté.
  12. Po úplném vychladnutí (druhý den) otočte dnem vzhůru. Marmelády by měly být krásně tuhé.
 

Pektin doporučuji, ušetří vám vaření, je přírodní a díky kratšímu varu zůstane víc vůně a možná i nějaký ten vitamín. Nesmíte to však přehnat, jinak budete mít spíš želé.

Skvělá je kombinace rybízu s jahodami.

Extra | Dezert | Vánoce | Bez ořechů | Bez lepku | Bez sóji
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz