Jidášky

Jidášky

Další z velikonočních dobrot. Symbolizují provaz, na němž se oběsil Jidáš, když zradil Ježíše. Někdo jejich tvar přirovnává k hadům a šnekům, která otevírají jaro. Každopádně symbolizují definitivní konec zimy. Podle tradice se ještě horké potírají medem a pečou na zelený čtvrtek před svítáním, aby se jedly hned ráno.

minut
120
porcí
10

Tipy na motání najdete snadno na internetu.

Jidášky


 

Ingredience

mouka polohrubá špaldová 240g, celozrnná ječná 200g a mandlová 50g

tučná sójová mouka 3 lžíce

rostlinné máslo / margarín (např. Flóra rostlinná omega-3, omega-6 bez palmového oleje) 100g

třtinový cukr 80g

kokosový cukr 50g

vanilkový cukr 1 sáček

kurkuma 1/2 lžičky (pro barvu těsta, chuťově ji nepoznáte)

rostlinné mléko 125 ml

čerstvé droždí 30g

citrónová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu (nebo lžička sušené)

 

NA POTŘENÍ

med od zodpovědného včelaře 2 lžíce (nebo javorový sirup)

rostlinné máslo 1 lžíce

 

Postup

  1. Z části mléka rozdělejte kvásek (vlažné mléko, troška cukru a mouky, rozdrobené droždí, 10 minut nechat probouzet).
  2. Ohřejte zbytek mléka a rozpusťte v něm tuk. Nechte zchladnout na teplotu lidského těla.
  3. Ve větší míse promíchejte mouky, cukr, citronovou kůru a kurkumu. Načechrejte přesátím.
  4. Do zadělávací mísy nalijte mléko s tukem a kvásek a postupně zapracovávejte směs mouky a cukru. Možná trocha mouky zbyde. Na závěr vyklopte těsto na pracovní plochu, zapracujte zbylou mouku (je-li to třeba) a vytvořte krásně hladké a pružné těsto. Pár minut ho hněťte, abyste aktivovali vlákna lepku a těsto lépe kynulo. Dejte do místy pod utěrku či igelitovou čepici a nechte na teplém místě kynout. Když to jde dobře, stačí hodina.
  5. Z těsta válejte hady a motejte je do typických jidáškovských tvarů. Potřete teplým rostlinným mlékem a nechte dokynout.
  6. Mezitím rozehřejte troubu na 180°C.
  7. Jidášky pečte 20 minut dozlatova.
  8. Před vyndáním z trouby ohřejte med a rozpusťte v něm máslo.
  9. Ještě horké jidáše potírejte medovou polevou.
 

Tipy na motání najdete snadno na internetu.

Snídaně | Svačina | Dezert | Velikonoce | Bez sóji | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz