Další z velikonočních dobrot. Symbolizují provaz, na němž se oběsil Jidáš, když zradil Ježíše. Někdo jejich tvar přirovnává k hadům a šnekům, která otevírají jaro. Každopádně symbolizují definitivní konec zimy. Podle tradice se ještě horké potírají medem a pečou na zelený čtvrtek před svítáním, aby se jedly hned ráno.
Tipy na motání najdete snadno na internetu.
Jidášky
Ingredience
mouka polohrubá špaldová 240g, celozrnná ječná 200g a mandlová 50g
tučná sójová mouka 3 lžíce
rostlinné máslo / margarín (např. Flóra rostlinná omega-3, omega-6 bez palmového oleje) 100g
třtinový cukr 80g
kokosový cukr 50g
vanilkový cukr 1 sáček
kurkuma 1/2 lžičky (pro barvu těsta, chuťově ji nepoznáte)
rostlinné mléko 125 ml
čerstvé droždí 30g
citrónová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu (nebo lžička sušené)
NA POTŘENÍ
med od zodpovědného včelaře 2 lžíce (nebo javorový sirup)
rostlinné máslo 1 lžíce
Postup
Tipy na motání najdete snadno na internetu.