Kedlubňačka

Kedlubňačka

Jedna z našich nejoblíbenějších polévek. Lehká jako pírko a přitom chuťově plná. Vždycky k ní udělám taštičky z listového těsta, vločkové placky nebo lívance a máme komplet oběd.

minut
25
porcí
4

Povede se i z celeru či květáku.

Kedlubňačka


 

Ingredience

kedlubny 3ks střední nebo 2 obří

pórek bílá část

cibule 2 střední

bílé rýžové miso 1 lžička

lahůdkové droždí 2 lžíce

umeocet 1 lžička a dále dle potřeby

vegan máslo 2 lžíce

čerstvě mletý pepř dle chuti

mořská sůl 1 lžička a dále dle chuti

zeleninový bujón/vývar 1 litr

sušený libeček 1 lžíce

čerstvé bylinky na ozdobu

 

Postup

  1. Kedlubnu rozkrájejte na kostky (cca max 1 cm), cibuli na kostičky pórek na půlměsíčky.
  2. V hrnci rozehřejte máslo, rozpusťte v něm sůl a vhoďte zeleninu, pár minut zasmahněte.
  3. Vmíchejte miso, lahůdkové droždí a vlijte bujón.
  4. Provařte 5-10 minut do měkka, ale na skus.
  5. Tyčovým mixérem pár pulsy rozmixujte tak 1/4 kedluben dohladka.
  6. Ochutnejte, vsypte libeček, pepř a přidejte (je-li třeba) umeocet, sůl, lahůdkové droždí a miso. Chcete jemnou, ale výraznou chuť. Miso jí dá hloubku a “sýrovost”, lahůdkové droždí “sýrovost” a sladkost, umeocet slanost a kyselost (šmrnc).
  7. Podávejte se čerstvými bylinkami (petrželka, pažitka, libeček, řeřicha, bršlice aj.)
 

Povede se i z celeru či květáku.

Polévka | Bez rafinovaného cukru | Bez lepku | Bez sóji | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz