Koláč s jablky a ořechy

Koláč s jablky a ořechy

Křehký, našlehaný, s vůní pekanových ořechů a s kousky šťavnatých jablek. Doslova se rozplývá na jazyku. Skvělý je s veganskou zakysanou smetanou nebo kokosovým jogurtem. Pak už chybí jen kávička.

minut
30
porcí
12

Vynechte jablka a vmíchejte do těsta 4 lžíce černého kakaa a trošku pomerančové šťávy

Koláč s jablky a ořechy


 

Ingredience

jablka 3 velká (500g)

citrónová šťáva z poloviny citrónu

veganský margarín 150g

cukr 130g

sůl špetka

mouka 180g (mix pš.polohrubé, ječné, špaldové apod.)

sójová mouka 2 lžíce – nahrazuje vejce

pekanové ořechy 100g sekaných/mletých

vanilka (lžička extraktu nebo špetka mleté vanilky)

mletá skořice 3 lžičky

kypřící prášek 1 sáček

rostlinný jogurt 4 lžíce

aquafaba 4 lžíce (aquafaba = voda v plechovce s cizrnou) – nahrazuje vejce

rostlinné mléko pár lžic dle potřeby

Postup

  1. oloupejte jablka a nakrájejte je na malé kostičky, poté je přelijte citrónovou šťávou
  2. předehřejte si troubu na 180°C a vymažte velkou koláčovou formu
  3. margarín vyšlehejte s cukrem a aquafabou do husté pěny
  4. přidejte zbytek ingrediencí (mléko jen bude-li třeba) a vyšlehejte do třeného těsta (lepivé, husté, ale ještě kape ze lžíce)
  5. stěrkou do těsta vmíchejte jablka
  6. naplňte do formy
  7. pečte 20-30 minut dozlatova, zkontrolujte špejlí
  8. nechte vychladnout na mřížce
  9. podávejte s vegan zakysanou smetanou či jogurtem
 

Vynechte jablka a vmíchejte do těsta 4 lžíce černého kakaa a trošku pomerančové šťávy

Snídaně | Dezert
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz