Kynuté skořicové rolky

Kynuté skořicové rolky

Skořice a zase ta skořice… Dokonalé k odpolednímu čaji nebo ranní kávě v chladných dnech. (Nebo k odpolední kávě a rannímu čaji?) Skvělé i jako dárek na návštěvu, když chcete vzít něco s sebou, protože rozhodně uděláte dojem.

minut
90
porcí
12

Ponesete-li pekáč rolek na návštěvu, rozkrájejte váleček na 20 tenčích rolek. Uspokojí více lidí menšími porcemi.

Kynuté skořicové rolky


 

Ingredience

TĚSTO

čerstvé droždí 25g

dýňové pyré 3/4 hrnku (=uvařená a rozmixovaná dýně)

(nebo jablečná přesnídávka, ale…)

rostlinné mléko 1/4 hrnku

rozpuštěné vegan máslo/margarín nebo rostlinný olej 1/4 hrnku

cukr 2 lžíce

polohrubá mouka 2,5 hrnku

sůl lžička

skořice 1/2 lžičky

muškátový oříšek 1/4 lžičky strouhaného

mletý zázvor 1/4 lžičky

 

NÁPLŇ

kokosový cukr 3 vrchovaté lžíce (nebo třtinový)

bílý cukr 3 lžíce

kukuřičná strouhanka 2 lžíce (nebo mouka)

změklé rostlinné máslo 3 vrchovaté lžíce

skořice 2 lžičky

 

Postup

  1. Připravte kvásek z droždí, trošky vlažného mléka, lžičky mouky a cukru. Nechte asi 15 minut vzejít.
  2. V míse prosijte mouku s cukrem, solí a kořením.
  3. Do další velké mísy vlijte rozpuštené máslo/olej, pyré, mléko a kvásek.
  4. K tekutým ingrediencím postupně vmíchávejte sypké, dokud nezískáte hladké nelepivé těsto. Možná nespotřebujete všechnu mouku. Pokud by těsto naopak stále lepilo, přidejte trochu mouky navíc. Několik minut pak propracovávejte těsto na vále, dokud nemá perfektní konzistenci.
  5. Mísu vysypte moukou, vraťte do ní těsto, poprašte moukou, přetáhněte igelitem a dejte na teplé místo kynout, 45-60 minut.
  6. Mezitím smíchejte všechny ingredience na náplň, měla by mít konzistenci pasty nebo drobenky.
  7. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněné ploše na obdélník zhruba 30×25 cm. Rovnoměrně na něj rozetřete náplň, vynechte jen 3cm pruh u horní širší strany, nechte ho bez náplně. Těsto rolujte zespodu od sebe pryč a snažte se o co nejpevnější zavinutí. Volný nenatřený kraj zaštípejte do těsta, aby se rolky nerozpadnuly.
  8. Rozkrájejte váleček na 12 kousků a rozmístěte je s dostatečnými mezerami do pekáčku. Nechte je ještě pod utěrkou dokynout, asi 20-30 minut.
  9. Mezitím rozehřejte troubu na 180°C a vykynuté rolky pečte asi 20 minut.
  10. Pokud chcete, polijte je polevou (žervé, máslo, moučkový cukr, javorový sirup).
 

Ponesete-li pekáč rolek na návštěvu, rozkrájejte váleček na 20 tenčích rolek. Uspokojí více lidí menšími porcemi.

Dezert | Snídaně | Bez sóji | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz