Kynuté tukové rohlíky

Kynuté tukové rohlíky

Nebojte se péct domácí pečivo! Není to ani složité ani časově náročné. Je to pecka!

minut
90
porcí
16

Příště zamotejte housky nebo kaiserky.

Kynuté tukové rohlíky


 

Ingredience

hladká mouka “00” 500 g (skvělá je i mouka na pizzu)

sójové mléko 300 ml (nebo ovesné)

čerstvé droždí 1/2 kostky (21g)

olej 60 g (řepkový, olivový)

cukr 1/2 lžičky

sůl 5 g

semínka na posypání

Postup

  1. Vytvořte kvásek: v malé mističce droždí rozdrobte, lžičkou smíchejte s cukrem na kaši, přidejte lžičku mouky (z odměřeného množství na rohlíky) a trošku vlažného rostlinného mléka. Nechte 10 minut stát, dokud nevzejde kvásek.
  2. V míse od kuchyňského robota smíchejte mouku se vším ostatním a pak nechte 10 minut pracovat robota. Vznikne vám úžasně hebké, poddajné, nepatrně lepivé těsto. (pokud to tak není, přidejte malinko mouky nebo mléka)
  3. Těsto vyndejte z mísy, mísu potřete olejem, vraťte do ní těsto a zakryjte fólií, aby neosychalo. Nechte ho v teple 45 minut kynout, dokud nebude mít dvojnásobný objem.
  4.  Vykynuté těsto rozdělte na čtvrtiny, ty vždy rozválejte  na asi 30 cm kruh. Kruh rozdělte na čtvrtiny a z nich stočte rohlíky (konce širší části trojúhelníku trochu ohněte do středu a poté zarolujte).
  5. Dva plechy vyložte pečícím papírem a s většími rozestupy na ně rohlíky vyskládejte. Potřete je vodou a posypejte solí nebo semínky.
  6. Nechte dalších 20 minut kynout.
  7. Mezitím rozehřejte troubu na 190°C (nebo 170°C při horkovzduchu).
  8. Vložte oba plechy najednou.
  9. Rohlíky pečte 10 minut, poté rychle potřete hodně osolenou vodou a vložte do trouby zpět s plechy otočenými o 180°C a prohozenými pozicemi.
  10. Zlatavé rohlíky nechte vychladnout na mřížce a snězte týž den 🙂
 

Příště zamotejte housky nebo kaiserky.

Snídaně | Pečivo | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz