Kynutý skořicovník s borůvkami

Kynutý skořicovník s borůvkami

Asi mi došly superlativy… je neuvěřitelné, jak úžasné těsto může vzniknout z batátu, kokosového mléka a mouky. (Proč se vlastně do těsta běžně dává vejce???) A k tomu skořicovo-datlová pasta a borůvky. Božské skrz na skrz.

minut
150
porcí
20

Výborně zafungují i maliny, ostružiny či jahody.

Kynutý skořicovník s borůvkami


 

Ingredience

TĚSTO

špaldová mouka 3 hrnky (mix s celozrnnou)

sůl špetka

instantní droždí 1 sáček

javorový sirup 1/4 hrnku

batát 1 velký

kokosové mléko tuhá část z 1 plechovky

 

POLEVA

datle 10 vypeckovaných

mandlové mléko 1/3 hrnku

skořice 1 lžíce

 

NÁPLŇ

čerstvé borůvky 1 hrnek nebo borůvková marmeláda slazená medem (ne mražené!)

Postup

  1. Den předem dejte vychladit plechovku kokosového mléka do lednice.
  2. Datle přelijte vroucí vodou a nechte je stát. Oloupejte sladkou bramboru, nakrájejte ji na kostičky a v páře uvařte doměkka.
  3. Uvařenou bramboru rozmixujte dohladka na pyré.
  4. V míse promíchejte tuhou část kokosového mléka (odeberte opatrně z plechovky, zbylou vodu nepotřebujete), pyré a javorový sirup. Pokud se mléko nerozpustí teplým pyré, chvilku prohřejte v kastrůlku nebo mikrovlnce. Do směsi strčte prst, nesmí být horká kvůli droždí.
  5. V druhé míse promíchejte mouku s droždím a postupně vmíchejte vlažně teplou směs mléka.
  6. Vytvořte hladké pružné nelepivé těsto a dejte to do tepla na hodinu kynout, než se zdvojnásobí.
  7. Mezitím připravte polevu. Datle sceďte a společně s mandlovým mlékem a skořicí rozmixujte dohladka na krém.
  8. Rozehřejte troubu na 180°C.
  9. Vykynuté těsto rozválejte na obří placku, potřete datlovým krémem a posypejte borůvkami.
  10. Stočte do rolády a opatrně přemístěte na plech, budete ho muset zatočit a pozor, zdvojnásobí velikost. Když se části slepí k sobě, vůbec to nevadí.
  11. Pečte 40 minut na 180°C.
 

Výborně zafungují i maliny, ostružiny či jahody.

Snídaně | Dezert | Bez rafinovaného cukru | Bez sóji | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz