Linecké

Linecké

Klasika, bez níž to na Vánoce nejde! Myslím na něj už v červenci, kdy dozrává rybíz a dělám domácí rybízovou marmeládu. Vegan verze je podle mě lepší než klasická, ale posuďte sami.

minut
120
porcí
3 plechy

Dírky do vrchních tvarů dělejte až na plechu, jinak se vám při přemístění z válu na plech zdeformují.

Linecké


 

Ingredience

mouka hladká špaldová 250g

moučkový cukr třtinový 80g (může být i běžný)

vegan máslo změklé 160g

vegan jogurt 1 lžíce a dál dle potřeby

citrónová šťáva 1 lžíce

citrónová kůra sušená 1 lžička

kvalitní rybízová marmeláda na slepování tvarů

 

 

Postup

  1. Alespoň hodinu či ideálně den předem smíchejte v robotu všechny ingredience do hladkého těsta. Těsto nesmí lepit ani se drobit. Dolaďte množstvím mouky/jogurtu. Zabalte ho do fólie a dejte do lednice. Ideálně na celý den.
  2. V den D rozehřejte troubu na 160°C. Na plechy dejte pečicí papír. Pomoučněte si vál i váleček (co nejméně, mouka je na škodu) a vyválejte z 1/2 těsta placku cca 2-3 mm.
  3. Vykrájejte spodní tvary (obrysy bez dírek). Zbytek odkrojků těsta dejte znovu do lednice.
  4. Rozválejte druhou 1/2 těsta a vykrájejte vrchní díly ve stejném počtu. Dejte je na plech a mini formičkou dovykrojte na plechu dírky. Zbytek odkrojků těsta dejte znovu do lednice.
  5. Vyndejte si z lednice původní zbytek těsta a pokračujte stejně, na konci si zbytky těsta spojte v jedno.
  6. Počítejte tvary s dírkou a bez dírky, potřebujete stejný počet. Celkem budete mít asi 3 plechy tvarů.
  7. Každý plech pečte zhruba 12 minut (kontroluji po 10 a někdy to trvá i 15…) – chcete velmi světlé těsto s minimálně růžovými okraji.
  8. Každou várku nechte pořádně vychladnout (ideálně venku), teprve potom přendejte na talíř.
  9. Až budete mít komplet napečeno, slepujte naprosto vychlazené tvary marmeládou – ideálně u vánoční pohádky.
 

Dírky do vrchních tvarů dělejte až na plechu, jinak se vám při přemístění z válu na plech zdeformují.

Vánoce
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz