Linecký koláč

Linecký koláč

Linecký koláč je slast. Chvilku mi trvalo vychytat verzi bez vajec tak, aby nebyla suchá a drobivá. A tu dokonalou recepturu teď máte tady. My ho děláme z vlastní rybízové marmelády, a máme tak léto na talíři i uprostřed zimy.

minut
50
porcí
12

Linecký koláč


 

Ingredience

(Na malou koláčovou formu, 1 hrnek = hrnek na cappuccino)

špaldová mouka celozrnná 1 hrnek

pšeničná mouka hladká 1 hrnek

jemně mleté mandle 1/4 hrnku

cukr jemný 1/2 hrnku

vanilkový cukr 1 sáček

prášek do pečiva 2 lžičky

sušená citrónová kůra 1 lžička

špetka soli

rostlinné máslo 60g

rostlinný jogurt 2 lžíce a dále dle potřeby

sklenice rybízové marmelády na zdobení

 

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160°C, vymažte formu na koláč.
  2. V robotu smíchejte všechny ingredience na těsto a bude-li drobivé, přidejte lžíci jogurtu.
  3. 2/3 těsta vtlačte do formy jako dolní krustu.
  4. Potřete velkorysou vrstvou marmelády.
  5. Zbylé těsto rozválejte na placku a dále na proužky. Vytvořte z nich ozdobnou mřížku na vrchu koláče.
  6. Pečte 30 minut nebo déle dozlatova.
 
Snídaně | Svačina | Dezert | Bez sóji
Komentáře
Renáta

Dobrý deň, chcela by som upiecť linecký koláč a chcem sa spýtať, či môžu byť aj iné orechy, alebo musia byť iba mandle? Veľmi pekne ďakujem vopred za odpoveď.
Renáta Drgoňová

Michaela Levíčková

Dobrý den, Renáto, nezkoušela jsem, ale jsem si poměrně jistá, že těsto dobře zafunguje v pekany, vlašskými i lískáči. A jistě tím možnosti nekončí. Držím palce.

Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz