Má (si) dáti d(h)al

Má (si) dáti d(h)al

Vůně indického kari vás vtáhne a dokonale zahřeje v podzimních a zimních dnech. Ještě víc nadšeni budete z bleskové přípravy, jež z tohoto jídla dělá jednu z těch božích večeří na poslední chvíli, kdy navíc doženete denní příjem bílkovin.

minut
20
porcí
4

Podávejte s rýží, plackami nebo s indickým chlebem naan (některé recepty najdete pod filtrem Pečivo). Toto kari je skvělé i na odnos s sebou do práce a rozhodně mu nevadí ani stáří 2-3 dnů v lednici.

Má (si) dáti d(h)al


 

Ingredience

kešu ořechy 1/2 hrnku předem namočených!

červená čočka 1 hrnek

cibule 1 hlava

kokosový olej 2 lžíce

garam masala koření 1 lžíce

(nebo mix mletý kmín, koriandr, sladké kari, kardamon, skořice)

kokosová smetana (Planton z Lidlu)

lahůdkové droždí 1 lžíce

česnekový prášek nebo prolisovaný česnek 1 lžíce

sůl 1 lžč

umeocet lžíce

čerstvě mletý pepř 1 lžč

plechovka krájených rajčat

Postup

  1. Hodinu předem přelijte kešu ořechy vroucí vodou a nechte nasáknout.
  2. Propláchněte hrnek červené čočky a uvařte doměkka. (eventuálně ji můžete namočit přes noc…)
  3. Na kokosovém oleji poduste nadrobno nakrájenou cibuli. Zasypte kořením a prohřejte.
  4. Dohladka rozmixujte nasáklé změklé kešu ořechy, smetanu, droždí, česnek, sůl, umeocet, pepř. Vznikne hustá krémová omáčka.
  5. Omáčku vlijte na pánev k cibuli s kořením.
  6. Přidejte rajčata a čočku. Prohřejte.
  7. Dochuťte opatrně umeoctem (je slaný i kyselý zároveň) nebo citrónem a solí. A ozdobte pár vločkami čili.
 

Podávejte s rýží, plackami nebo s indickým chlebem naan (některé recepty najdete pod filtrem Pečivo). Toto kari je skvělé i na odnos s sebou do práce a rozhodně mu nevadí ani stáří 2-3 dnů v lednici.

Hlavní jídlo | Bez lepku | Bez sóji | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz