Bochánek Bohdánek

Bochánek Bohdánek

Jsou dobroty, bez kterých si Velikonoce představit nedovedu. Patří k nim mazanec. Dělám ho stejně jako vánočku, protože když jednou vychytáte veganský recept na kynuté těsto, nechce se vám už dál pokoušet štěstí. ?
Rituály a tradice jsou důležité, ukotvují nás v rodině i v životě. Proto si jich dopřejte co nejvíc, i skrze tradiční dobroty.

minut
200
porcí
20

Zkuste Bohdánka posnídat s domácím konopným mlékem: 3 a 1/2 šálku filtrované vody, 1 šálek konopných semínek, 8 datlí. Rozmixujte dohladka. Dodá vám omega-3 mastné kyseliny a výživově vyváží mouku z mazance.

Bochánek Bohdánek


 

Ingredience

mouka polohrubá špaldová 200g, hladká špaldová 200g a celozrnná pšeničná 90g

tučná sójová mouka 3 lžíce

rostlinné máslo / margarín/ kokosový olej (např. Flóra rostlinná omega-3 omega-6 bez palmového oleje) 100g

třtinový cukr krupice 130g

vanilkový cukr 1 sáček

rostlinné mléko 125 ml

čerstvé droždí 30g

citrónová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu (nebo lžička sušené)

muškátový oříšek najemno nastrouhaná asi 1/3 jednoho oříšku

rozinky namočené do rumu a teplé vody, okapané 50g

mandle bez slupky na ozdobu

Postup

  1. Namočte rozinky přes noc do vody s rumem, pak nechte dobře okapat.
  2. Z části mléka rozdělejte kvásek (vlažné mléko, troška cukru a mouky, rozdrobené droždí, 10 minut nechat probouzet).
  3. Ohřejte zbytek mléka a rozpusťte v něm tuk. Nechte zchladnout na teplotu lidského těla.
  4. Ve větší míse promíchejte mouky, cukr, citronovou kůru a muškátový oříšek. Načechrejte přesátím.
  5. Do zadělávací mísy nalijte mléko s tukem a kvásek a postupně zapracovávejte směs mouky a cukru. Možná trocha mouky zbyde. Na závěr vyklopte těsto na pracovní plochu, zapracujte zbylou mouku (je-li to třeba) a vytvořte krásně hladké a pružné těsto. Pár minut ho hněťte, abyste aktivovali vlákna lepku a těsto lépe kynulo. Dejte do místy pod utěrku či igelitovou čepici a nechte na teplém místě kynout. Když to jde dobře, stačí hodina.
  6. Po vykynutí vpracujte do těsta okapané/osušené rozinky a mandle.
  7. Vytvarujte bochánek, potřete ho teplým mlékem s tukem a ozdobte mandlemi. Nechte ještě asi hodinu kynout.
  8. Pečte 5 minut na 220°C, pak snižte teplotu a 40 minut dopékejte na 160°C dozlatova.
 

Zkuste Bohdánka posnídat s domácím konopným mlékem: 3 a 1/2 šálku filtrované vody, 1 šálek konopných semínek, 8 datlí. Rozmixujte dohladka. Dodá vám omega-3 mastné kyseliny a výživově vyváží mouku z mazance.

Snídaně | Dezert | Velikonoce | Bez sóji | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz