Meruňové knedlíky

Meruňové knedlíky

Jsou objevy, které vám změní život. Jedním z nich je pro mě bramborové těsto nasladko s ovocem. Miluju zralé sladké meruňky a v zimě jsou jednou z věcí, kterou nesmírně postrádám. V těchto knedlících jsou meruňky dokonalé a těsto je kypré, jemné a lehké, doslova se rozplývá na jazyku společně s meruňkami. Upřímně – kynuté knedlíky já nerada.. Ale tohle … Ach! Ty musíte! Prostě musíte! Aspoň jednou za léto.

minut
30
porcí
24

Rychlejší verze: ukoulejte pouze malé kuličky (2-3 cm) bez náplně a uvařte je.  Přelijte je borůvkami nebo jahodami s vegan smetanou/jogurtem.

Meruňové knedlíky


 

Ingredience

meruňky 12 středních

TĚSTO

brambory 1 kg (Někdo doporučuje varný typ C, ale mě vadí přebytek škrobu. Dělám je z A i B nebo i z nových brambor. Vždy to funguje líp než z C)

polohrubá mouka 400 g (Často vidím v receptech hladkou mouku, já v tomto těstě fandím polohrubé nebo i hrubé.)

sůl špetka

třtinový cukr 1 lžíce

vanilkový cukr 1 sáček

K PODÁVÁNÍ

kokosová zakysaná smetana nebo bílý vegan jogurt

vegan máslo

domácí moučkový cukr vyrobený ze třtinového (rozmixujte na prach sekáčkem na ořechy)

Postup

  1. Den předem (nebo alespoň několik hodin) uvařte doměkka brambory. Oloupejte je a nechte úplně vychladnout. Poté je nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Omyjte meruňky, osušte, rozpulte je a odpeckuje.
  3. Smíchejte je s moukou, solí a cukrem a vytvořte hebké nelepivé těsto. Moukou šetřete, co to půjde.
  4. Uždibujte těsto podle velikosti meruněk. Každý kousek prsty roztáhněte na placičky a do ní zabalte meruňku. Nebo rozválejte celé těsto na tlustou placku, velkým hrnkem do ní vykrájejte 8-10 cm kolečka a do nich balte meruňky. Mě nebaví umývat váleček 🙂
  5. Knedlíky po částech vkládejte do vroucí vody a 7 minut je vařte. Tak v půlce jim pomozte ode dna, pokud se neodlepí samy.
  6. Na talířích na knedlíky navršte vegan jogurt/smetanu, vydatně pocukrujte (já vím, cukr zabíjí, jenže tady …. prostě se nedá nic dělat) a přelijte máslíčkem.
  7. Večer snězte obrovskou mísu salátu jako kompenzaci za tuhle prasárničku.
 

Rychlejší verze: ukoulejte pouze malé kuličky (2-3 cm) bez náplně a uvařte je.  Přelijte je borůvkami nebo jahodami s vegan smetanou/jogurtem.

Hlavní jídlo | Dezert | Bez sóji | Bez ořechů
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz