Narozdíl od Japonska se u nás edamame prakticky nejí. Sehnat se dají mražené v luscích a je třeba je po uvaření vyloupat. Nebo budete mít štěstí a objevíte vyloupané. Jedná se o nezralé sójové boby, plné bílkovin a jiných živin. V této misce jsou bílkoviny ještě z mandlí a “masíčka” a vy tak máte postaráno o jejich pořádnou dávku. Chuťově nás asijské nudle baví na všechny způsoby. Tyto jsou velmi základní, a i tak vás nadchnou.
Zkuste se soba nudlemi nebo nudlemi z tmavé rýže.
Stir-fry s edamame
Ingredience
větší balení rýžových nudlí
balík mražených edamame (1/2 kg lusků nebo 200g vyloupaných bobů)
rostlinné maso (seitan, Garden Gourmet nudličky, tempeh apod.) 200g
mandle 100g (nejlépe předem namočených přes noc ve vodě)
Tamari (třeba hrachová od Kojibakers.cz) 1/4 hrnku
rýžový ocet 2 lžíce
sezamový olej 5 lžic
česnek 3 stroužky
čili papričky v oleji 1 lžička (nebo sušené čili, čili pasta apod.)
med 2 lžíce
bílý sezam 2-3 lžíce
čerstvý zázvor 1 lžička
zelená cibulka hrst nebo koriandr
Postup
Zkuste se soba nudlemi nebo nudlemi z tmavé rýže.