Stir-fry s edamame

Stir-fry s edamame

Narozdíl od Japonska se u nás edamame prakticky nejí. Sehnat se dají mražené v luscích a je třeba je po uvaření vyloupat. Nebo budete mít štěstí a objevíte vyloupané. Jedná se o nezralé sójové boby, plné bílkovin a jiných živin. V této misce jsou bílkoviny ještě z mandlí a “masíčka” a vy tak máte postaráno o jejich pořádnou dávku. Chuťově nás asijské nudle baví na všechny způsoby. Tyto jsou velmi základní, a i tak vás nadchnou.

minut
20
porcí
4

Zkuste se soba nudlemi nebo nudlemi z tmavé rýže.

Stir-fry s edamame


 

Ingredience

větší balení rýžových nudlí

balík mražených edamame (1/2 kg lusků nebo 200g vyloupaných bobů)

rostlinné maso (seitan, Garden Gourmet nudličky, tempeh apod.) 200g

mandle 100g (nejlépe předem namočených přes noc ve vodě)

Tamari (třeba hrachová od Kojibakers.cz) 1/4 hrnku

rýžový ocet 2 lžíce

sezamový olej 5 lžic

česnek 3 stroužky

čili papričky v oleji 1 lžička (nebo sušené čili, čili pasta apod.)

med 2 lžíce

bílý sezam 2-3 lžíce

čerstvý zázvor 1 lžička

zelená cibulka hrst nebo koriandr

 

 

Postup

  1. Uvařte edamame podle návodu a je-li třeba, po vychladnutí je vyloupejte. Pokud máte vyloupané mražené boby, nevařte je – můžete je rovnou vhodit na pánev.
  2. Připravte rostlinné maso – nakrájejte ho na proužky a rychle orestujte na 2 lžících oleje.
  3. Přidejte mandle a osmahněte.
  4. Ve skleničce smíchejte marinádu: tamari, zbylý olej, med, ocet, čili, propasírovaný česnek a zázvor.
  5. Uvařte nudle dle návodu.
  6. K orestovanému masu s mandlemi přidejte vyloupané edamame a zalijte marinádou. Dobře promíchejte.
  7. Přidejte nudle a propojte.
  8. Dolaďte chuť sójovkou/medem/octem/čili.
  9. Zasypejte sezamem a cibulkou a podávejte.
 

Zkuste se soba nudlemi nebo nudlemi z tmavé rýže.

Hlavní jídlo | Bez lepku | Bez rafinovaného cukru
Jak vám chutnalo? Jak se vám vařilo? Chcete s něčím v postupu poradit nebo mi něco k receptu vzkázat?
Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


www.bozskyjezbozskyzij.cz